HÚSZ ÉV LEGIZGALMASABB KÖTETEI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

HÚSZ ÉV LEGIZGALMASABB KÖTETEI

A 2000 Irodalmi és Társadalmi havi lap estje

Vendégünk: KUKORELLY ENDRE
– a sorozat következő részében a Mind, átjavított, újabb, régiek című összegyűjtött kötetéről a szerzővel Margócsy István beszélget, meglepetésvendég: Réti Anna –

„Kukorelly legnagyobb, s feltétlen elismerést érdemlő produkciója az, hogy létrehozott egy velejéig paradox, de gazdagon gyümölcsöző műfajt, amelyet szép és bő változatosságban tud működtetni, s amelynek elnevezése is csak paradox lehet: ezek a versek mind avantgárd elégiák. Kukorelly Endre = az avantgárd elégia-költő.”Margócsy István Kukorelly Endre Mind, átjavított, újabb, régiek című kötetéről. A szerző ezért a művéért vehette át idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.


Eseményfotó forrása: librarius.hu

“Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Kukorelly Endre kapta. Az 1951-ben Budapesten született költő, író, újságíró, kritikus irodalmi közéleti tevékenysége az 1980-as években kezdődött. Számos fontos irodalmi folyóirat munkatársaként tevékenykedett, részt vett több irodalmi társaság alapításában, jelentős szakmai díjak és állami elismerések kitüntetettje. A Librinél megjelent Mind, átjavított, újabb, régiek című munkájában harminc év lírai terméséből – tucatnyi kötetből – válogatta ki, írta át, rendezte új szerkezetbe verseit az első kötettől (A valóság édessége, 1984) a legutóbbiig (Mennyit hibázok, te úristen, 2010). „…Kukorellynél a versek mindig élő szövegek, el kell viselniük, hogy a szerzőjük sosem hagyja őket békén, más lesz a címük, új szomszédaik lesznek, máshogy tagolódnak, szavak cserélődnek ki bennük. Hiszen ezek a versek élnek. A versírás ugyanis ennél a szerzőnél élvezet, és Kukorelly azt szeretné, ha a verseinek olvasása is az lenne…” – a díj átadása kapcsán fogalmazott így Szilágyi Zsófia.
A belépés díjtalan.

2015 október 24

Részletek

Dátum: 2015. 10. 24.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: