IN MEMORIAM

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

IN MEMORIAM

HOZZÁTARTOZÓI, BARÁTAI, TISZTELŐI PHILIPP TIBORRA EMLÉKEZNEK


Néhány nappal ezelőtt hunyt el Philipp Tibor, a rendszerváltás előtti ellenzéki művészcsoport, az Inconnu egykori tagja. Philipp Tibor a nyolcvanas évek elején csatlakozott az Inconnuhoz. A csoport művészeti performanszok, happeningek, lakáskiállítások mellett Krassó György ötlete nyomán az elsők között rendezett lakás-megemlékezéseket az 1956-os forradalomról.  Tevékenységüket folyamatosan megfigyelte a rendőrség és a belső elhárítás III/III-as ügynökei.
A csoport arról kapta nevét, hogy a Kádár-kori ellenzéki mozgalom tagjai a levelekre nem létező címzettet írtak, a valódi címzettet a feladó rovatba írták. Miután a posta nem találta a címzettet, a levelet a francia “inconnu” (címzett ismeretlen) pecséttel küldték vissza a feladóhoz, azaz ebben az esetben a címzetthez. A módszer lényege az volt, hogy ezeket a leveleket nem bontotta fel és nem ellenőrizte a korabeli állambiztonság.
A csoport tagjainál gyakran tartottak házkutatásokat, nem kaptak útlevelet és munkát sem. Az akkori szűk ellenzéki mozgalom tagjai abból éltek, amiből tudtak és amit a baráti körük lehetővé tett: butikoknak festettek ruhát, szociológiai felmérésekben kérdezőbiztososkodtak, Philipp Tibor például ácsként dolgozott a Beszélőből kilépő Nagy Bálint illegális építővállalatában.
Az Inconnu csoport nevéhez fűződik az 56-os hősöknek és áldozatoknak szánt kopjafa kifaragása és elhelyezése a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájába, amit a rendőrség igyekezett megakadályozni, vagy az első utcanévtábla-átírások: a Münnich Ferenc utcát ők nevezték vissza Nádor utcává.
Kolozsi Ádám írása az Indexen.

2020 január 28

Részletek

Dátum: 2020. 01. 28.
Időpont: 19:30 - 23:00