IRODALMI EST

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

IRODALMI EST

“ZENÉSZ VAGYOK, DE AZ ÍRÁS IS ÉRDEKEL.”
– az 5K Íróiskolának tavaly végzett hallgatója, Büki Mátyás mutatkozik be első novelláskötetével, a szerzővel Mizser Attila beszélget –


Az alkalmon felolvasnak az 5K Központ jelenlegi íróiskolásai is saját műveikből.

“Hiszik vagy nem, Hölgyeim és Uraim, 1958 december tizennyolcadikán este fél nyolckor a Szabadságszobor nagy recsegések-ropogások közepette lelépett a talapzatról. Aki tanúja volt, ennek a csodás eseménynek, mint például jómagam, az tudja: a karcsúnak és sudárnak ábrázolt, ám azért behemót nőalak útja először a nevezetes hegy északi oldalán a Gellért térre. A nem túl hosszú utat nem a pálmaággal a feje fölött tette meg, mert azt egy kastélyszerű épület előtt hagyta, hanem egy szőke, vékonydongájú, kékszemű kisfiút tartott a karjában. A nőalak a Gellért téren a kisfiút átadta a rendőröknek, visszasietett a már említett kis utcába a pálmaágáért, és a hegytetőn visszaállt a talapzatára. Ezenközben Papp rendőrtizedes, így hívták a rendőrt, szalutált, majd a rábízott lelket szolgálati motorján átvitte Pestre. Egy a Petőfi Sándorról elnevezett hídhoz közel fekvő és a Dunára néző utcának ötemeletes házában kicsöngette a házmestert, felment az első emeletre, az ötös számot viselő ajtón is csöngetett, és mikor az ajtó kinyílt, a kisfiút, aki eddig kézen fogva vezetett, gyengéden betolt a a lakásba, amely egyébként a kisfiú otthona volt. Újra szalutált, az ajtó becsukódott, és Papp rendőrtizedes lendületesen leszaladt a lépcsőn, majd motorkerékpárjával visszarobogott szolgálati helyére. Alant ezen csodálatos eseményekre fogok magyarázatot adni, mélyen tisztelt olvasók.”  (Szökés – részlet)

Büki Mátyás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó tagja. 1976-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián hegedű szakon. Az ELTE Amatőr Filmklubjában a Szirtes András – Sólyom András – Papp Imre trióhoz fűződő barátsága révén került a filmkészítés közelébe: ő írta pl. a Lenz című Szirtes András-film (1986) irodalmi forgatókönyvét. A Szökés az első szépirodalmi kötete.
http://www.5kkozpont.hu/index.php?submenu=articles&id=721&details=1&cat=12
A program a Summa Artium támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan

2014 február 10

Részletek

Dátum: 2014. 02. 10.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: