IRODALMI SOROZAT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

IRODALMI SOROZAT

A Szépírók Társasága A könyv utóélete sorozatában
KÉSELÉS VILLÁVAL

Vendégünk: RAFI LAJOS költő

 

 

…kocsmai asztalok mellett verselő fiatalember…

 

Rafi Lajos költő 1970-ben született Marosvásárhelyen. Ősszülei a Gáborok törzséből való Nyárád-menti kovácsmesterek voltak, egyéves korában szüleivel együtt költözött Gyergyószárhegyre. Általános iskoláit Gyergyószárhegyen, a középiskolát Gyergyószentmiklóson a Mezőgazdasági Líceumban végezte el. Kisiskoláskori első versét a Hargita népe közölte, azóta több, főleg magyarországi irodalmi folyóiratban közölt verseket. Hat gyermek édesapja és ősei mesterségéből, a bádogosságból tartja el népes családját.

Rafi Lajost, az olykor saját sorsa és származása ellen lázzadó, sok esetben kocsmai asztalok mellett verselő fiatalembert Kemény István a következőképp méltatta: „Átütően erős verseket tud írni. (…) Az meri ennyire bátran, enynyire magától értetődően és minden mindegy alapon felhasználni önnön sorsát a verséhez, akinek nem is kérdés, hogy a verse és a sorsa egy és ugyanaz. (…) Rafi Lajos költői szerepvállalását illetően egyszerre ’váteszi és megváltói’, ugyanakkor nem célszerű ráfogni, hogy naiv, autodidakta, vagy amatőr költő volna.”

 

Maradj velem

 

Panaszom hosszú kín s a testem

sírgödör lett.

Mióta nem vagy, sok ember

halt meg bennem.

 

A legtöbb esetben papírcetliken őrzött verseket Kemény István szerkesztette kötetbe és a budapesti L’Hartmann Kiadó gondozásában, a magyar Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával jelent meg.

Beszélgetőtársak és a sorozat szerkesztői: Babiczky Tibor és András László

Bővebben: www.szepiroktarsasaga.hu

A program a MASZRE (www.maszre.hu) támogatásával jött létre.

A belépés díjtalan.

2008 február 13

Részletek

Dátum: 2008. 02. 13.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: