ÍRÓMOZI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI

SLOBODAN ŠIJAN: KI ÉNEKEL OTT? – dr MÁRIÁS választása
– a vetítést követően az íróval Nagy Gabriella, a litera.hu főszerkesztője beszélget –


Fotó: hungarycard.hu

dr Máriás (született Máriás Béla, Újvidék, 1966) festő, író, zenész, a Tudósok együttes frontembere. Belgrádban folytatta művészeti tanulmányait és 1991-ben költözött Magyarországra az egykori Jugoszláviából. Összművészetinek is mondható munkásságára főleg a harsány és kritikai hangvétel, valamint a kelet-európai identitásból, történelmi és politikai sajátosságokból fakadó létkérdések jellemzők. Alkotói nyelvezetében az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art és a szürrealizmus eszközeivel operál. Művészeti, közírói tevékenységét társadalomsebészetként definiálja. A Tudósok zenekar énekes-trombitás-harsonás-szaxofonos vezetője. Zenekarával Oroszországtól az Amerikai Egyesült Államokig több száz koncertet adott, lemezeiket Magyarország mellett Nagy-Britanniában, Oroszországban és Szlovéniában is kiadták. Számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevője, Budapesten az A38 Hajó és a Godot Galéria rendszeres kiállítója, emellett a Ludwig Múzeumban, a Műcsarnokban, a Francia Intézetben, a Raiffeisen galériában és számos más kiállítóhelyen is láthatók voltak alkotásai, valamint külföldön Londonban, New Yorkban, Berlinben, Bécsben, Prágában, Belgrádban és egyebütt. Korábbi kötetei közül a Lomtalanításnak az A38 Hajón, az Egy halott naplójának a Millenárison volt bemutatója, a Lipótot performance előadás keretében mutatta be az egykori elmegyógyintézetben és az A38 Hajón. Lomtalanítás című prózakötetét Kínában is kiadták.

Ki énekel ott? /Ko to tamo peva/ –  jugoszláv vígjáték, 86 perc, 1980
rendező: Slobodan Šijan, forgatókönyvíró: Dušan Kovačević, zeneszerző: Vojislav Kostić, operatőr: Božidar ‘Bota’ Nikolić, vágó: Ljiljana-Lana Vukobratović, szereplők: Kondukter – Pavle Vujisić, Pavec – Dragan Nikolić, Brka – Danilo ‘Bata’ Stojković, Misko Krstic – Aleksandar Berček, Aleksa Simic – Milivoje Tomić
Egy keserű-édes, szomorú és egyben nagyon mulatságos film. 1941. április 5-én néhány ember – köztük két cigány, egy háborús veterán, egy náci, egy énekes, egy tüdőbajos és egy vadászpuskás férfi – felszáll egy Belgrádba tartó buszra. Mindannyian jókedvűek, a busz pedig nyugodtan szeli a fővárosba vezető utat. Útközben csatlakozik hozzájuk egy pap és egy tengerpartra igyekvő fiatal pár. Az utasoknak nem lesz hiánya kalandokban: defektet kapnak, át kell kelniük egy régi, romos hídon, egy paraszt felszántja az útjukat, egy temetés kellős közepébe kerülnek, míg végül a mulatságos utazás tragikus véget nem ér. Amikor a busz megérkezik Belgrádba, eltalálja őket egy német bomba.
Részletek a filmből:
http://indavideo.hu/video/Ki_enekel_ott
http://indavideo.hu/video/Ki_enekel_ott__Ko_to_tamo_peva_1980
http://indavideo.hu/video/Ki_enekel_ott_1980_teljes_film
Az Írómoziról bővebben:
http://www.litera.hu/dosszie/iromozi
LITERA: http://www.litera.hu/ – litera@litera.hu; litera2006@gmail.com
További vetítések:
2018. február 21.: Vendég: Sirbik Attila (a beszélgetést vezeti Fehér Renátó)
2018. március 28.: Vendég: Lovas Ildikó (a beszélgetést vezeti: Jánossy Lajos)
Belépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2018 január 31

Részletek

Dátum: 2018. 01. 31.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: