ÍRÓMOZI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI

ROSENCRANTZ ÉS GUILDENSTERN HALOTT – KÁLMÁN GÁBOR választása
– a vetítés után az íróval Modor Bálint, a litera.hu szerkesztője beszélget –


Az est a Litera Kilátó (határon túli kortárs szemle) című sorozatának része.

Kálmán Gábor 1982-ben született Érsekújváron. Nova című regénye 2011-ben jelent meg a Kalligramnál, és 2012-ben elnyerte a legjobb elsőkötetesnek járó Bródy Sándor-díjat. A temetés című regénye 2016-ban, Janega Kornél szép élete című regénye 2018-ban szintén a Kalligram Kiadónál látott napvilágot.

Rosencrantz és Guildenstern halott /Rosencrantz és Guildenstern Are Dead/ amerikai filmdráma, 1990, 117 perc – rendező: Tom Stoppard, író: William Shakespeare, forgatókönyvíró: Tom Stoppard, szereplők: Rosencrantz – Gary Oldman, Guildenstern – Tim Roth, a játékos – Richard Dreyfuss, Ophelia – Joanna Roth, Hamlet – Iain Glen
Két olyan emberről szól a történet, akik soha sem jönnek rá, miért ölik meg őket, s hogy ez mennyire mulatságos. Belekeveredtek egy történetbe, mely számukra éppolyan rejtélyes, mint a nézőnek. Két lóti-futi mellékszereplő, akik parancsra főszerepre kényszerülnek. Hamlet királyfi áruló barátai. Kockáznak, fülelnek, túllihegik a parancsokat. Ármány, szerelem, összeesküvés, bosszú és gyors halál, s ők semmit sem értenek az egészből… Tom Stoppard, a neves színműíró első filmjében saját darabját dolgozta át a filmvászonra. Shakespeare Hamletjének sajátos parafrázisában a darab két gyászos végű mellékfiguráját állítja a középpontba, miközben az eredeti dráma főalakjai csak a háttérben jelennek meg.
Az Írómozi nevű írói filmklubban kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.
Az Írómoziról bővebben:
http://www.litera.hu/dosszie/iromozi
LITERA: http://www.litera.hu/ – litera@litera.hu; litera2006@gmail.com
További vetítések:
november 28. Csehi Zoltán
január 30.
február 27.
március 27.
április 24.
május 29.
Az est az NKA támogatásával jött létre.
Belépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2018 október 31

Részletek

Dátum: 2018. 10. 31.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: