ÍRÓMOZI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI

FELLINI: RÓMA – KOVÁCS ANDRÁS FERENC VÁLASZTÁSA
– a vetítést követően az íróval Keresztuty Tibor, a litera.hu szerkesztője beszélget


Fotó: Valuska Gábor

Az Írómozi új évadának negyedik vendége Kovács András Ferenc Szatmárnémetiben született 1959-ben. 1984-ben végzett a kolozsvári egyetem magyar–francia szakán. 1984 és 1991 között Szentábrahámon és Siménfalván, illetve a székelykereszti Orbán Balázs Gimnáziumban tanár. 1990-től a Látó című szépirodalmi folyóirat versrovatának szerkesztője. 1991–2002 között a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem dramaturgia-tanára. 1997-től egy éven át a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának igazgatója. 2008-tól a Látó megbízott főszerkesztője. Verseket 1977-től, gyermekverseket 1981-től kezdett közölni. Elsősorban románból és franciából fordít, emellett esszéket és irodalmi tanulmányokat ír. Verseiből angol, bolgár, cseh, észt, francia, horvát, lengyel, német, olasz, orosz, román, svéd és szlovén fordítások készültek. A kilencvenes évektől kezdve az egyik legtöbbet elemzett, legnagyobb hatású kortárs magyar költő. A KAF értelmezői hagyomány kulcsfogalmai – identitásvesztés, kulturális emlékezet, intertextualitás, „szerepköltészet” – a tradicionális szerzői pozíció elbizonytalanítására, majd felszámolására, végső soron pedig az irodalmi szöveg eredendő nyelvi, intertextuális létmódjára, irodalmiságára kérdeznek rá. Költészetének a mai magyar irodalomban szinte példa nélküli formagazdagságát a következetes részletességgel felépített költői maszkok, alakmások (Jack Cole, Lázáry René Sándor stb.) is segítik. A forma iránti elkötelezettségben Csokonaival és Kosztolányival, sokszínűségében Weöressel rokonítható.


…a piazzák megtelnek beszélgető, lakomázó, borivó olaszokkal.

Fellini: Róma (Roma) – olasz-francia film, 115 perc, 1972, rendező: Federico Fellini, író: Federico Fellini, Bernardino Zapponi, forgatókönyvíró: Federico Fellini, Bernardino Zapponi, zeneszerző: Nino Rota, operatőr: Giuseppe Rotunno, vágó: Ruggero Mastroianni, szereplők: Peter Gonzales (Fellini 18 éves korában), Fione Florence (Dolores), Pia De Doses (Domitilla hercegnő), Marne Maitland (Idegenvezető a katakombákban), Britta Barnes, Marcello Mastroianni (Önmaga), Federico Fellini (Önmaga), Anna Maria Pescatori (Roma), Alvaro Vitali (Alvaro)
Fellini önéletrajzi elemekben bővelkedő filmjében egy fiatalember végigjárja Róma ismert és kevésbé ismert utcáit. Amikor a hőség mindenkit az utcára kerget a meleg lakásokból, a piazzák megtelnek beszélgető, lakomázó, borivó olaszokkal. A fiú csatlakozik a lakomához, majd életében először felkeres egy bordélyházat. Láthatjuk a város szent oldalát, a város sötét világát, a felszínt és a katakombák világát. A közel két óra alatt megismerhetjük Rómát, de még inkább megismerhetjük Fellinit és az ő gondolatait a kedvenc városáról.
A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában kortárs írók kedves filmjeit láthatják havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.
Az esemény a Facebookon.
Az Írómoziról további részleteket tudhat meg dossziénk anyagaiból.
A program az NKA és a Summa Artium támogatásával jött létre.
Belépődíj: 500 Ft

Napi menü:
Erdei gyümölcsleves
 Jércemell szezámmagos bubdában, kevert salátával, házi steak burgonyával

/Napi levesünk húslevesre, főételünk rántott sajtra cserélhető./

2014 június 11

Részletek

Dátum: 2014. 06. 11.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: