ÍRÓMOZI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI

PÁRIZS, TEXAS – BAJTAI ANDRÁS választása –
– a vetítést követően a költővel …, a litera.hu szerkesztője beszélget

Bajtai András költő, újságíró, 1983. december 3-án született Szegeden. Gyerekkorát Pakson töltötte. 2002-ben érettségizett a paksi Vak Bottyán Gimnáziumban. 2002 és 2008 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom, illetve összehasonlító irodalomtudomány szakos hallgatója volt. 1999-ben jelent meg első verse a Napútban, 2001-től publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban. Verseit azóta többek közt a Holmi, az Alföld, az Élet és Irodalom, a Kalligram, a Népszabadság, a Bárka, a Mozgó Világ, a Tiszatáj, a Műút, a Magyar Napló, a Hitel, a Prae, az Irodalmi Jelen, az Ex Symposion, a Liget és a Spanyolnátha közölte. Alapító tagja volt 2005 és 2009 között a Telep Csoportnak. 2005 óta tagja a József Attila Körnek, 2008 óta pedig a Szépírók Társaságanak, illetve a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesületnek.
Első verseskötete Az átlátszó város címmel 2006-ban jelent meg a Parnasszus Könyvek Új vizeken sorozatában, második verseskötete pedig Betűember címmel a JAK-füzetek 157. köteteként látott napvilágot a József Attila Kör és a Prae.hu gondozásában. 2011-ben elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap egyéves alkotói ösztöndíját, 2013-ban pedig Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. 2008 és 2011 között a Femina.hu újságírójaként és szerkesztőjeként, 2012 és 2014 között a Femcafe.hu vezető szerkesztőjeként dolgozott. 2014 óta szabadúszó újságíró, többek között a HVG Extra, a VS.hu és az Alexandra Könyvjelző állandó szerzője. Cikkeit továbbá a Player.hu, a Líra Könyvklub, a Filmvilág, a Prizma, a Filmhu, a Prae.hu, a KönyvesBlog, a Litera és a life-style.hu közölte. A Lelkigyakorlatok világirodalmi versblog alapító szerkesztője Sirokai Mátyással közösen, akivel a VS.hu Beat Hotel című irodalmi dossziéjának cikkeit is jegyzi.

Párizs, Texas (Paris, Texas) – színes, magyarul beszélő, NSZK-angol-francia filmdráma, 139 perc, 1984, rendező: Wim Wenders, forgatókönyvíró: Sam Shepard, L. M. Kit Carson, zeneszerző: Ry Cooder, operatőr: Robby Müller, vágó: Peter Przygodda, szereplők: Harry Dean Stanton (Travis), Aurore Clément (Anne), Dean Stockwell (Walt), Nastassja Kinski (Jane), Hunter Carson (Hunter), Bernhard Wicki (Dr. Ulmer), Socorro Valdez (Carmelita)
“A film története egy mondatban összefoglalva a következő: Travis, egy negyvenes férfi, aki évekkel ezelőtt nyomtalanul eltűnt, most visszatér, hogy megkeresse elhagyott családját, és megpróbálja újra elkezdeni az életét. Azt, hogy miért robbant szét a család annak idején, a film végéig nem tudjuk meg.
A film a titok dramaturgiájára van fölépítve. (…)
Az alapokhoz való visszatérésnek is a szimbóluma Paris, Texas, egy Texas államban levő sivatagi kisváros, aminek Paris a neve, és ahol Travis vásárolt egy darab földet. A fáma szerint szülei először itt lettek egymáséi, és Travis úgy érzi, hogy ő itt fogant, innen indult az életbe, ezért innen kell újra megpróbálnia elindulni, és a „gyökerektől kezdve” felépíteni egy új életet. (…)
Paris, Texas nemcsak a származási helyet jelenti, hanem ennél többet. Beszélő név, szimbolikus hely. Paris, Texas az elvágyódás színhelye, egy másik világ nosztalgiája a texasi pusztaságban.”
(Kovács András Bálint, Filmvilág)
A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában kortárs írók kedves filmjeit láthatják havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.
Az esemény a
Az Írómoziról további részleteket tudhat meg dossziénk anyagaiból.
A program az NKA  támogatásával jött létre.
Belépődíj: 500 Ft

2015 február 25

Részletek

Dátum: 2015. 02. 25.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: