ÍRÓMOZI – In memoriam XANTUS JÁNOS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI – In memoriam XANTUS JÁNOS

GAZDAG GYULA: SÍPOLÓ MACSKAKŐ – MÁRTON LÁSZLÓ VÁLASZTÁSA
– a vetítést követően az íróval Jánossy Lajos, a litera.hu szerkesztője beszélget

Az Írómozi új évadának első vendége Márton László író. Prózát, drámákat, esszéket ír és fordít. 1983-ban fejezte be egyetemi tanulmányait Budapesten magyar – német nyelv és irodalom szakon. 1983 és 1990 között a Helikon Kiadó munkatársa Budapesten. 1990 óta szabadfoglalkozású íróként dolgozik. 1998-ban és 1999-ben DAAD-ösztöndíjasként élt Berlinben. Főként magyar nyelven publikál, de németül is rendszeresen megjelennek munkái.
Thomka Beáta magyar irodalomtörténész a következőképpen nyilatkozik Márton regényeinek világáról: „… ha közelebb hajolunk az okhoz a regényelemekhez, amelyek referenciaként történelmi alakokra, színhelyekre, eseményekre hivatkoznak, észre kell vennünk, hogy mindezek a tényezők korábban alkotott szövegtestek. […] A történelmi realitás ugyanis egy szövegekkel átszőtt értékreláció, amelyben az önnön megértés és a kultúra konstituálása lejátszódik.“
Interjú Márton Lászlóval a Fidelio.hu-n legújabb regénye kapcsán, melynek bemutatója a Nyitott Műhelyben lesz november hónapban: http://fidelio.hu/edu_art/interju/az_iro_mint_kreativ_hivatalnok


Pillanatkép a forgatásról (a kamera előtt sötét felsőben: Gazdag Gyula, a kép baloldalán ölbe tett kézzel a 18 éves  Xantus János)

Sípoló macskakő – fekete-fehér, magyar filmszatíra, 105 perc, 1971 rendező: Gazdag Gyula, forgatókönyvíró: Gazdag Gyula, Györffy Miklós, zeneszerző: Illés Lajos, operatőr: Andor Tamás, vágó: Szántó (Komlóssy) Annamária, Gazdag Gyula, szereplők: Bozsogi János (Vincze Sándor), Gergely Gábor (Tőkés Zoltán), Györe Balázs (Hasznos), Mész András (Pataki Gábor), Xantus János (Schuller)
Gimnazisták, több száz budapesti kamasz érkezik Gecsőpusztára, nyári munkatáborba. Megtörténik a tábor elfoglalása, belső rendszerének megszervezése, vezetők, felelősök választása – csak a munka hiányzik, közbejött okok miatt. Ezt a felügyelő tanárok elvből nem hozzák a fiúk tudomására, hanem hogy fenntartsák a tábor rendjét, egyfajta tartalom nélküli, mechanikus rendszer felesleges célkitűzéseit erőltetik rájuk. A diákok megneszelik az igazságot, és miután megbizonyosodnak a tétlenségről, megkezdődik a belső rend felbomlása, és dacos szembenállás alakul ki tanárok és diákok között.
A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában kortárs írók kedves filmjeit láthatják havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.
Az esemény a
Az Írómoziról további részleteket tudhat meg dossziénk anyagaiból.
Az est az NKA támogatásával jött létre.
Ajánlott támogatás: 500 Ft

2014 szeptember 24

Részletek

Dátum: 2014. 09. 24.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: