ÍRÓTANYA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓTANYA

III. KÓSPALLAGI ÍRÓTANYA
– IDÉN KIVÉTELESEN BUDAPESTEN –

Idén a veszélyhelyzetre való tekintettel rendhagyó módon a fővárosban, egy rövidebb verzióban rendezik meg a Kóspallagi/Budapesti Írótanyát a Nyitott Műhelyben augusztus 14-15. között.
A rendezvényre olyanok jelentkezését várják, akik betöltötték a 15. életévüket, de még nem múltak el 20, és nyitottak a szakmai fejlődésre, szívesen dolgoznának a szövegeikkel közösségben. A jelentkezéshez szükséges egy rövid bemutatkozás csatolása. Próza-, vers- és az idei évtől kritika-kategóriában lehetséges a pályázat beadása, maximum 5 oldalnyi pályamunkákat várnak a szervezők. Fontos, hogy a pályázati anyagban legyen legalább egy még nem publikált szöveg.
A jelentkezéseket a kospallagi.irotanya@gmail.com címen fogadják.
Határidő: július 15.
A program ebben az évben nem “ottalvós” verzióban működik, ezért valamivel több jelentkezőt tudnak fogadni a szervezők az előző évekhez képest.
A beküldött szövegek alapján augusztus 1-ig minden jelentkezőt értesítenek a pályázatok eredményéről. Szállás hivatalosan az idei évben nem biztosított, azonban nem budapesti jelentkezők – amennyiben magánúton nincs módjuk megoldani a szállást – , kérjenek segítséget a szervezőktől, a szervezők irányába ugyanis több magánszemély jelezte támogatási szándékát vidéki jelentkezők elszállásolásának formájában térítésmentesen. Ingyenes étkezést a programon nem tudnak biztosítani, azonban a környéken lehet melegételt vásárolni a szünetekben. A program ideje alatt amellett, hogy szöveggondozó műhelyekre is sor kerül, szakmai előadásokon, beszélgetéseken is részt vehetnek a jelentkezők.
A rendezvényen való részvétel díjmentes.
Ha valakinek lehetősége van támogatni az Írótanyát és szívesen tenné ezt (a helyszín teremdíjának és az előadók honoráriumának duzzasztására használnak minden befolyó összeget a szervezők), akkor vegyék fel a kapcsolatot Borda Rékával, Csete Somával és Vida Kamillával a kospallagi.irotanya@gmail.com-on.
A 2018-as Írótanya résztvevőinek írásaiból összeállított antológia: itt
A 2019-es Írótanya résztvevőinek írásaiból összeállított antológia: itt

2019, Kóspallag

Program:

Augusztus 14. péntek
12. 00 Megérkezés, regisztráció, megnyitó
13.00 Fiatal szerzők első lépései – Kiadók és fiatal irodalom, fiatal írószervezetiség // Beszélgetés Babiczky Tiborral (író, költő, a Libri Kiadó szerkesztője), Gondos Mária Magdolnával (a FISZ-könyvek egyik sorozatszerkesztője), Péczely Dórával (szabadúszó szerkesztő, a Tilos az Á Könyvek volt főszerkesztője, a Szívlapát és a Lehetnék bárki antológiák szerkesztője) és Sirokai Mátyással (költő, a FISZ-könyvek egyik sorozatszerkesztője)
15.30 Líra-, próza- és kritikaszemináriumok Borda Réka, Csete Soma és Vida Kamilla vezetésével
20.00 Dinamikus hatalom. Kulturális termelés és politika Magyarországon 2010 után // Beszélgetés a Fordulat társadalomelméleti folyóirat szerzőivel, Barna Emíliával, Nagy Kristóffal, Szarvas Mártonnal

Augusztus 15. szombat
11.00 Irodalom a színpadon? Hogyan működhet jól egy irodalmi est? Hogyan lehet nem elrontani egy felolvasást? Hol van a szerző és hol van a szervező felelőssége? Hogyan lesz a közönségből olvasó? // Beszélgetés Valuska Lászlóval (fesztiváligazgató: Margó Irodalmi Fesztivál, főszerkesztő: Könyves Magazin)
12.00 Beszédtechnika és művészi beszéd gyakorlatok Dávid Áronnal (rendezőasszisztens, ügyelő, Örkény Színház) és Nagy Márkkal (színművész, Radnóti Színház)
15.00 Líra-, próza- és kritikaszemináriumok a Késelés Késsel vakreflexió-rovat volt és jelenlegi kritikusainak vezetésével (Borda Réka, Csete Soma, Gáspár Sára, Kállay Eszter, Kustos Júlia, Melhardt Gergő, Vajna Ádám)
18.00 Beszélgetés a művészet és a művészek (társadalmi) szerepéről válság idején a táborozók részvételével. Vitaindító, moderáció: Zemlényi-Kovács Barnabás (Critical Studies in Art and Culture, Vrije Universiteit Amsterdam)
Támogatók: Bakos Gyöngyi, Élő Csenge, Gesellschaft Helvetia Hungaria, Kazsimér Soma, Rékai Anett, Vizer Máté (Borda Réka, Csete Soma, Gáspár Sára, Kállay Eszter, Kustos Júlia, Melhardt Gergő, Vajna Ádám)
Szervezők: Borda Réka, Csete Soma, Vida Kamilla
Kiadványaikkal a rendezvényhez hozzájárulnak: Alföld folyóirat, Élet és Irodalom, Fiatal Írók Szövetsége, Forrás folyóirat, Hévíz folyóirat, Jelenkor folyóirat, Jelenkor Kiadó, Kalligram folyóirat, Magvető Kiadó
A tavalyi és a tavalyelőtti program itt és itt olvasható:
Interjú a szervezőkkel: itt
Kupihár Rebeka titkos naplója a 2018-as évről: itt
Fancsali Kinga táborozó
beszámolója a 2019-es programokról: itt
Tamás Boldizsár élménybeszámolója a 2019-es programokról: itt

Hangulatjelentések a 2018-ból: itt, itt és itt

Felvételek a 2019-es rendezvény programjairól:
Rendszerváltás 30 – Értelmiségi szerepmodellek akkor és ma (Fehér Renátó, Garaczi László, Németh Gábor): itt
Tendenciák, együttállások, jelenségek a világlírában (Kállay Eszter, Vajna Ádám, Vonnák Diána, Zilahi Anna): itt
A formában írás aktuális lehetőségeiről (Szálinger Balázs): itt

2020 augusztus 14

Részletek

Kedzés: 2020. 08. 14. – 12:00
Vége: 2020. 08. 15. – 23:30