JACQUES TATI FILMKLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

JACQUES TATI FILMKLUB

– az INSERT CSOPORT szervezésében

VI. JACQUES TATI RÖVIDFILMEK
Vendégünk: BIKÁCSY GERGELY filmesztéta

“Nemrég az Európa Parlament ultramodern székházában bolyongtam Brüsszelben. Ismerős volt a csupaüveg falanszter-labirintus, nem tudtam, honnan. Aztán rájöttem: Tati és Badal János már megcsinálta negyedszázaddal korábban a Playtime-ban, minden idők legkeserűbb komédiájában. Keserű? Szívkeserű, mondanám, a gyomorkeserű analógiájára. Nincs a Tati-filmeknél hatásosabb gyógyszer mélabú ellen. A “Kelekótya angyal”, ahogy Bazin nevezte, a mozi utolsó burleszkhőse, több nincs, valószínűleg nem is lesz. Annak a világnak vége – erről a tragikus felismerésről szól az összes filmje, olyan mély fájdalommal, hogy a hasunkat fogjuk a röhögéstől.” [Báron György]

Ismét egy speciális sorozat élvezői lehetnek a Nyitott Műhely 2008 őszi filmklubjának résztvevői: az Insert csoport szervezésében korábban bemutatott komikus „néma-triász” (Buster Keaton, Charles Chaplin és Harold Lloyd) filmjei után most a szellemi utód és örökös, a halhatatlan Jacques Tati életművét ismerhetik meg az érdeklődők.

 

A POSTÁSOK ISKOLÁJA (L’école des facteurs), fekete-fehér feliratos francia vígjáték, 15 perc, 1947, rendező: Jacques Tati, forgatókönyvíró: Jacques Tati, zeneszerző: Jean Yatove, operatőr: Louis Félix, szereplők: Jacques Tati (postás), Paul Demange (a posta főnöke). Egy kis faluban három postás hordja ki naponta az embereknek a küldeményeket biciklivel. Szinte egy koreográfia szerint mesteri tökéletességre viszik a levélkihordás technikáját és sebességét. Céljuk az, hogy – főnökük utasításának megfelelően – időben odaérjenek a postahelikopterhez az elküldendő levelekkel…

VIGYÁZZ A BAL ÖKLÖDRE! (Soigne ton Gauche) feliratos francia vígjáték, 12 perc, 1936, rendező: René Clément, forgatókönyvíró: Jacques Tati, zene: Jean Yavotte, szereplők: Jacques Tati, Jean Aurel, Max Martell, Robur Chiville. A boxról ábrándozó farmernak egyszer csak valóra válik a kívánsága, amikor hirtelen egy ringben találja magát.

ESTI ISKOLA (Cours du soire), szines feliratos francia rövidfilm, 30 perc, 1967, rendező: Nicolas Ribowski, forgatókönyvíró: Jacques Tati, operatőr: Jean Badal, zene: Léo Petit, szereplők: Jacques Tati (Monsieur Hulot), Marc Monjou. Tati a korlátolt színész nebulóknak a komikus színészség alapszabályait demonstrálja.

A postások iskolája

A filmklub házigazdája: Barna Gábor Botond, a program szervezője: Csikós Ildikó, a fordításokat Jenei Szilvia, Radics Zsuzsa és Barna Gábor Botond készítették.

Belépődíj: 800 Ft (Jegyszedő kerestetik!)

2009 április 27

Részletek

Dátum: 2009. 04. 27.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: