JLG FILMKLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

JLG FILMKLUB

A Szerzői Filmklub 2014-ben bemutatja: “Jean-Luc Godard kilenc (új) filmje – a kommunikáció alatt és felett” című sorozatának a keretében:

ÚJ HULLÁM
– meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta –

Új hullám (1990) 90′ – színes, feliratos francia filmdráma, rendezte: Jean-Luc Godard, írta: Jacques Audiberti, szereplők: Alain Delon, Domiziana Giordano, Jacques Dacqumine

Tartalom, avagy inkább filmajánló sorok:
“Nouvelle Vague, ezt a meglepő címet viseli Jean-Luc Godard új filmje; aki azonban figyelemmel követte a régen elcsendesedett hajdani új hullám vezéralakjának utóbbi munkáit, aligha várhatta, hogy az egyre inkább az absztrakt film felé hajózó, viharos okosságú intellektuális bajkeverő nosztalgikus futamokkal idézi fel a legendás időket. Tulajdonképpen Godard teljesítette be a legkövetkezetesebben, a legkíméletlenebbül a Nouvelle Vague hirdetett célját: a „papa mozijának” szétverését, ő végül baltát emelt a konvenciókra, az önelégült sablonokra. Apagyilkos, a legkisebb bűnbánat nélkül. Filmjének tartalmát, „üzenetét” elmondani körülbelül annyit jelentene, mintha egy absztrakt festményt nem színeiben, formáiban, dinamikájában, kompozíciójában akarnánk érzékelni, hanem megpróbálnánk elmesélni, „mit ábrázol”. A Nouvelle Vague cím a tőle megszokott fricska a nézőnek; valóban láthatunk hullámokat, a fuldokló segítséget kérő kinyújtott keze emelkedik ki belőlük. Gazdag üzletasszony, egy új szerelmi partner, csodálatosan plasztikus, hideg luxuskörnyezet, a természet nedves, őrjöngő pompája, dús hangháttér, amely az esetlegességet imitálja, kertész, aki rózsanyesés közben klasszikus verseket mond és súlyos irodalmi idézeteket szaval…” (Létay Vera in: Filmvilág 1990)
Azonban a filmben éppen Alain Delon (Jean-Paul Belmondo paradoxikus “alteregójaként” való fő)szerepeltetése sem véletlen, szervesen kapcsolódik a fentiekhez…
Jean-Luc Godard különös-trilógiájának második darabja: “megtestesülés” (Üdvözlégy, Mária!), “feltámadás” (egyfajta különleges nosztalgiafilm) (Új hullám) és “reinkarnáció” (újjászületés) (Jaj, nekem!) bűvköréről.
Egy nézői kritika: “Godard modorossága néha nagyon működik, néha nagyon nem. Ez most most a “nagyon igen” iskolapéldája.” (kritikustomeg.org)
Következő vetítés:
2014. június 6-án 18:00 órától
Roberto Rossellini: Németország 0 év (1947) 77′
Jean-Luc Godard: Alphaville – Lemmy Caution különös kalandja (1965) 100′
Jean-Luc Godard: Németország kilenc (új) nulla (1991) 60′
A filmklub előtt és után a Francia Új Hullám Kiadó első magyar nyelvű Godard-tanulmánykötete kedvezményesen 2.500Ft-ért vásárolható meg: JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása (Szerzőifilmes Könyvtár 3. kötet) címmel.
A Szerzői Filmklub következő tervezett vetítése:
2014. április . péntek 19 óra Nyitott Műhely
Jean-Luc Godard:
Az est a Summa Artium támogatásával jött létre.
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2014 május 02

Részletek

Dátum: 2014. 05. 02.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: