JLG FILMKLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

JLG FILMKLUB

A Szerzői Filmklub 2014-ben bemutatja: “Jean-Luc Godard kilenc (új) filmje – a kommunikáció alatt és felett” című sorozatának a keretében:

A SZERELEM DÍCSÉRETE

– meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta –

A szerelem dicsérete (Éloge de l’amour) – színes, fekete-fehér, francia-svájci filmdráma, 94 perc, 2001, rendező: Jean-Luc Godard, forgatókönyvíró: Jean-Luc Godard, operatőr: Julien Hirsch, Christophe Pollock, jelmeztervező: Marina Thibaut, zene: Maurice Jaubert, Georges Van Parys, Arvo Part, Karl Amadeus Hartmann, David Darling, vágó: Raphaëlle Urtin szereplő(k): Bruno Putzulu (Edgar), Cecile Camp (Elle), Jean Davy (Nagyapa), Françoise Verny (Nagymama), Jérémy Lippmann (Perceval), Audrey Klebaner (Eglantine)

A szerelem dicsérete nem a klasszikus értelemben vett szerelmes film, hanem a szerelem értelmezése a film a filmben módszerével. Edgar, a film központi alakja a szerelemről szeretne művet alkotni, de még nem tudja, hogy a regény vagy az opera formáját válassza-e hozzá. A film alapvetően két lényeges részből áll, s Godard ismét a színekkel játszva bontja ki mondanivalóját. Az első rész fekete-fehér kockáin hosszasan boncolgatja, mi is a szerelem. Négy stációról beszél: a találkozás, a testi vonzalom, az elválás és az újrakezdés stációjáról, három kapcsolat, három életkor, egy fiatal, egy felnőtt és egy idősödő pár viszonyában. A második, színes digitális kamerával készült rész évekkel korábbi történéseket idéz fel, miközben a filmművészet nagy kérdéseiről, sőt, a hollywoodi filmkészítésről is ironikus hangú kritikát fogalmaz meg.
„Ha van új hullámos stílus, akkor az azonos Godard stílusával”
(J-P Melville-t idézi Kovács, 2005 191.)
„Godard az általános »új hullámos« stílusból egy sajátos és koherens formát teremtett.” Jellemzői :„az elbeszélés rendkívüli szaggatottsága, a verbális kommentárok szerepe, a természetes helyszínek, a főleg dialógusokból álló drámaiatlan cselekmény és dokumentarista stílusú kamerakezelés.” (Kovács A. B. 2005. 192)
A filmklub előtt és után a Francia Új Hullám Kiadó első magyar nyelvű Godard-tanulmánykötete kedvezményesen 2.500Ft-ért vásárolható meg: JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása (Szerzőifilmes Könyvtár 3. kötet) címmel.
A Szerzői Filmklub következő tervezett vetítése:
December 5. péntek 19.00 – Film/szocializmus (2010)
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2014 november 14

Részletek

Dátum: 2014. 11. 14.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: