KAMARAMŰHELY

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KAMARAMŰHELY

A LOVE SUPREME

“One thought can produce millions of vibrations…” “Egy gondolat milliónyi rezgést teremt…”

John Coltrane 1964-ben, pályája csúcsán vette fel az A Love Supreme című lemezt, ami egy egybefüggő négy tételes mű. Bátran ki lehet jelenteni, hogy ez a legnagyobb hatású szakrális, instrumentális, jazz darab. A lemezt megjelenése óta több mint tízmillió példányban vásárolták meg. A négy tétel: Acknowledgement, Resolution, Pursuance, Psalm. (Hála, Fogadalomtétel, Keresés, Zsoltár) A tételek szakrális utat járnak be, a kezdő tétel mantraszerű “A Love Supreme” ismételgetésétől, a záró Zsoltárig, amelynek szövegét is maga John Coltrane írta.

Hárman, Juhász Gábor-gitár, Lukács Miklós-cimbalom és Szalai Péter-ütőhangszerek, arra vállalkoztak, hogy előadják John Coltrane szakrális művét. Az eredetitől gyökeresen különböző hangszer összeállítás miatt a mű hangzását új alapokra kellett helyezniük. A gondos műhelymunka során arra törekedtek, hogy az eredeti mű szellemét megőrizzék, úgy, hogy saját hangjukat használják, az improvizációkat a coltrane-i elveket követve, de a saját eszközeikkel építsék fel. Megőrizték az eredeti szerkezetet, az eredeti hangnemeket. Érdekesség talán, hogy a Máté Passió ugyanazzal a hangnemmel kezdődik és ugyanazzal a hangnemmel végződik, mint az A Love Supreme. A John Coltrane kvartettel, amelyben John Coltrane szaxofonozott, McCoy Tyner zongorázott, Jimmy Garrison nagybőgőzött, Elvin Jones dobolt, két felvétel maradt fenn a műről. A stúdió felvételen John Coltrane elszaxofonozza a lemezborítón olvasható zsoltárt, a koncert felvételen nem. A Juhász – Lukács – Szalai trió a próbák során úgy döntött, hogy eljátsszák a szöveget.
A koncert két részes lesz. Az első részben a trió Juhász Gábor szerzeményeit, illetve Lukács Miklós Claude Debussy átiratát játssza, a második részben adják elő az A Love Supreme című művet.

Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2013 április 25

Részletek

Dátum: 2013. 04. 25.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: