KEDVENC SZERZŐI FILMJEIM VII.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KEDVENC SZERZŐI FILMJEIM VII.

A Szerzői Filmklub, a Francia Új Hullám Kiadó, valamint a Nyitott Műhely bemutatja:

JOHN CASSAVETES: ARCOK
– meghívott előadó: Sólyom András filmrendező –

Arcok /Faces/, amerikai filmdráma, 1968, 130 perc, rendező: John Cassavetes, forgatókönyvíró: John Cassavetes, zeneszerző: Jack Ackerman, operatőr: Al Ruban, producer: Maurice McEndree, vágó: Maurice McEndree , Al Ruban, szereplők: Lynn Carlin Maria Forst, Fred Draper Freddie, Seymour Cassel Chet, Gena Rowlands Jeannie Rapp, John Marley Richard Forst
Egy szétmálló házasság története, s a szeretőké, akikhez a pár vigaszért fordul. A férj belezúg egy prostituáltba, sőt hozzá is költözne, de ennek a nőnek már – minden látszat ellenére – a magány az egyetlen lehetséges életközege. A feleség inkább ragaszkodna a klasszikus családmodellhez, de amikor a férj faképnél hagyja, hamar gyönyört keres egy fiatal táncos karjai közt. Aztán ráébred, hogy képtelen váltani, nem tudja elfogadni az új helyzetet, s öngyilkosságot kísérel meg. Életben marad, sőt a férje is hazatér, mégsem derül ki, képesek lesznek-e a közös boldogságkeresésre.
Cassavetes szabálytalan remekműve látlelet a középosztály magánéleti gyötrelmeiről. Közelképekben mutatja negyvenes-ötvenes hőseinek lelki válságát, s ez a közelség – no meg a színészek semmilyen más rendező filmjében nem látott természetes játéka – minden fals, titkolt vagy bevallatlan érzelemről lerántja a leplet.
Sólyom András összefoglalója:
“Az időpont, amikor a film elkezdődik, talán hétfő és reggel. A Főnök az emeleti irodájából a földszintre jön, a cég vetítőtermébe. A titkárnőivel szórakozik. Kávét nem kér, majd mégis. Cigarettázni kezd. Nagyon ideges. A támogatóit, a befektetőit várja. Ahogy megérkeznek a vendégek, óvatos, hétköznapi viccelődés kezdődik, majd egy filmvetítés. A főnök házassági válságát és egy prostituálttal töltött, hétvégi éjszakájának történetét ismerhetjük meg. Hogy mi? Kizárt, hogy ez pereg a céges ügyekről egyezkedők előtt. De akkor mi ez a film? Az igazgató úr fejében pergő képsorokat láthatjuk? Talán igen. De megfelelő sorrendben? Cassavetes Arcok című filmjének első jelenete nemhogy a kezdete, de inkább a következménye a korábban történteknek. Mivelhogy a Főnöknek van min gondolkodnia. Továbbra is terrorizálni fogja a feleségét, aki fellázadt ellene? Ezért látja most, a vetítőteremben saját magát, a feleségét és a korban, karakterben hozzáillőbb másik nő, a prostituált arcát? Miért? Mégis, mi van a házasságával?”
A film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=bHXsbNFUeFM
A szervezők az időpont- és programváltoztatás jogát fenntartják!
Belépődíj: 1.200, diák: 1.000 Ft (Önkéntes jegyszedő: Balogh László Bacilus)

2023 május 05

Részletek

Dátum: 2023. 05. 05.
Időpont: 19:00 - 23:00