KÉPMEGNYITÁS 13.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÉPMEGNYITÁS 13.

DÉRI MIKLÓS KÉPEIHEZ


Az eddig megjelent szövegek ITT olvashatók!

2020. december 10-étől karácsonyig hét szerző „nyitja meg” ez alkalomra írt történetével Déri Miklós Nyitott Műhelyben megrendezett kiállítását. Az idei képmegnyitók: Artner Sisso, Erdős Virág, Forgách András, Garaczi László, Hammer Ferenc, Németh Gábor és Selyem Zsuzsa. Mostantól minden második nap képmegnyitás.
Többszörösen rendhagyó kiállításmegnyitás veszi kezdetét 2020. december 10-én a Literán és ezzel párhuzamosan a Nyitott Műhelyben. Mind ez idáig ezen a napon egy est keretében, közönség előtt olvasták fel a felkért szerzők a kiállításon szereplő képekhez írt történeteiket a tárlat helyszínén. A járványra való tekintettel azonban ebben az évben jelentős részben online zajlik majd a megnyitás. A hét szerző egy-egy képhez írt történetével, melyek a Literán lesznek olvashatóak, két hét alatt, lassan nyílik meg a kiállítás, mely ez alkalommal Déri Miklós fotóiból áll.
A december 10-én kezdődő, hosszúra nyújtott megnyitás karácsonykor ér véget az utolsó szövegek publikálásával és egy online beszélgetéssel, melyet a képek alkotójával, Déri Miklóssal és a Képmegnyitás társszervezőjével, a Litera törzshelyének gazdájával, Finta Lászlóval folytatunk. Addigra felkerülnek a képek is a falakra, és a kiállítás az egészségügyi szabályok betartásával látogatható lesz.
Az ünnepi esemény, idén az elnyújtott kiállításmegnyitás kezdőnapja, december 10-e egyben a Nyitott Műhely és vezetője, Finta László születésnapja is. Különösen fontos számunkra ennek hangsúlyozása, hogy felhívjuk az irodalombarát közönség figyelmét arra, mennyire fontos egy-egy járvány miatt veszélybe került kulturális helyszín életmentő támogatása.
Immár hagyománnyá vált, hogy úgy nyílik meg egy-egy kiállítás a Nyitott Műhelyben, hogy a magyar képzőművészeti élet egy jeles alakjának képeihez az irodalmi élet néhány kiválósága ír szöveget, s ezek élőben el is hangzanak – a szerzők tolmácsolásában. A Képmegnyitás több mint tízéves hagyományra tekint vissza. 2008. december 10-én Frankl Aliona, 2009 decemberében Szilágyi Lenke, 2010-ben Bodor Anikó, 2011-ben Gerlóczy Sári, 2012-ben Rutkai Bori képeit nyitották meg írók, 2013-ban írók képzőművészeti alkotásai voltak láthatóak, melyekhez írók írtak történeteket, 2015-ben (az esemény 2016 januárjában volt) Nagy Bernadette festményeit nyitották meg írók, 2016 decemberében Valuska Gábor Tárgyalás sorozatának darabjaihoz, 2017-ben Oláh Gergely Máté fotóihoz, 2018-ban Horváth Éva Mónika festményeihez, legutóbb pedig, 2019-ben László-Kiss Dezső festményeihez írtak és olvastak fel szövegeket a szerzők.
Az eddigi képmegnyitásokról itt olvashatnak, valamint itt tekinthetik meg a felolvasásokról készült felvételeket.

2020 december 10

Részletek

Kedzés: 2020. 12. 10. – 08:00
Vége: 2020. 12. 24. – 19:00