KÉPMEGNYITÁS + NYITOTT MŰHELY 23!

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÉPMEGNYITÁS + NYITOTT MŰHELY 23!

LUGOSI LUGO LÁSZLÓ: BUDAPEST-FOTÓK
a képmegnyitók: Bognár Péter, Harcos Bálint, Kemény Zsófi, Kustos Júlia, Oláh Péter, Regős Mátyás és Vida Kamilla

2023. december 10-én, vasárnap 18 órától hét szerző „nyitja meg” ez alkalomra írt történetével Lugosi Lugo László Budapest-fotókból álló kiállítását a Nyitott Műhelyben, a Budapest Könyvfőváros program keretében, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján.


Fotó: Déri Miklós

2021. július 21-én írtam, 3 nappal korábban hagyott elhagyott minket:
“Lugo közel két hete járt nálam, tele tervekkel! Megbeszéltünk egy kiállítást is decemberre. Mint elmondta, rengeteg fotót készített a rendszerváltás környékén az akkori fényreklámokról, ennek egy kis része került volna ki Képmegnyitás című, a Literával közös sorozatunkban, vagyis a képekhez irodalmi szövegek születtek volna. Kötetet tervezett mindebből, kérte, esetleg segítsek kiadót találni.
Múlt időben fogalmazok, de még nem adtam fel a reményt, hogy ezekből valami mégis megvalósulhat. Minden ötletet, segítséget köszönettel vennék.”
Fintalaci
Immár hagyománnyá vált, hogy úgy nyílik meg egy-egy kiállítás a Nyitott Műhelyben, hogy a magyar képzőművészeti élet egy jeles alakjának képeihez az irodalmi élet néhány kiválósága ír szöveget, s ezek élőben el is hangzanak – a szerzők tolmácsolásában.
Idén, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján, a Budapest Könyvfőváros program keretében LUGOSI LUGO LÁSZLÓ Budapest-fotóit „nyitják meg” a szerzők a Déli pályaudvarral szemben, a Ráth György utca 4.-ben.
A képmegnyitók: BOGNÁR PÉTER, HARCOS BÁLINT, KEMÉNY ZSÓFI, KUSTOS JÚLIA, OLÁH PÉTER, REGŐS MÁTYÁS és VIDA KAMILLA.
A fotókat válogatta, és a Képmegnyitást bevezeti: LUGOSI BLANKA.
A kiállítással a 70 éve született és 2 éve elhunyt Lugosi Lugo László fényképészre, művészeti-fotográfiai szakíróra és filmkészítőre is emlékezünk. A képmegnyitás 15 éves hagyományra tekint vissza a Nyitott Műhelyben. 2008. december 10-én Frankl Aliona, 2009-ben Szilágyi Lenke, 2010-ben Bodor Anikó, 2011-ben Gerlóczy Sári, 2012-ben Rutkai Bori képeit nyitották meg írók, 2013-ban írók képzőművészeti alkotásai voltak láthatóak, melyekhez írók írtak történeteket, 2015-ben (az esemény 2016 januárjában volt) Nagy Bernadette festményeit nyitották meg írók, 2016-ban Valuska Gábor Tárgyalás sorozatának darabjaihoz, 2017-ben Oláh Gergely Máté fotóihoz, 2018-ban Horváth Éva Mónika festményeihez, 2019-ben László-Kiss Dezső képeihez, 2020-ban pedig (online) Déri Miklós fotóihoz írtak és olvastak fel szövegeket a szerzők. A pandémia óta a mostani az első képmegnyitás.
Az ünnepi esemény, mint minden évben, egyben a Nyitott Műhely és a Műhely gazdájának, Finta Lászlónak a születésnapja is. Utóbbi ez évben kerek: a 60.
Az eseményhez itt lehet csatlakozni a Facebookon.
Szeretettel várunk! Ünnepelj velünk!
Az eddigi képmegnyitásokról itt olvashatnak, valamint itt tekinthetik meg a felolvasásokról készült felvételeket. A Budapest 150 programról itt írtunk.
A Litera Klubról és arról, hogyan lehet a támogatóink sorába állni, itt találni részleteket.

2023 december 10

Részletek

Dátum: 2023. 12. 10.
Időpont: 18:00 - 23:00