KÉSELÉS VILLÁVAL

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÉSELÉS VILLÁVAL

A MŰVÉSZETI PÁLYA ELHAGYÁSA
Vendégeink: NAGY KRISTÓF és SZARVAS MÁRTON
Az est házigazdái: Csete Soma és Vida Kamilla

Nagy Kristóf és Szarvas Márton nemrég átfogó szociológiai dolgozatot írtak a pályakezdő művészek anyagi és intézményes lehetőségeiről, valamint az ezekhez kapcsolódó megküzdési stratégiáikról. Munkájuk fókuszában a NER kultúrpolitikája és az arra adott intézményes és egyéni alkotói válaszok állnak. Kutatásuk során a József Attila Kör, a Fiatal Írók Szövetsége és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagjaival készítettek interjúkat, hogy felmérjék, milyen központosított, piaci vagy alternatív érvényesülési lehetőségek elé állítja fiatal alkotóit a kortárs művészeti mező.
Miért hagyják el rengetegen a harmincas éveikre a művészeti pályát? Hogyan tudnak elhelyezkedni a fiatal művészek, milyen intézményekbe tudnak belépni, milyen munkalehetőségek és karriermodellek állnak előttük? Mennyit ér a szimbolikus elismertség, és milyen fajtái vannak? Mi az egyéni érvényesülés titka, és milyen alternatív intézményi válaszokat lehet adni ezzel szemben? Hogyan viszonyul egymáshoz az “autonóm” művészeti mező, a művészeti piac és az állami kultúrpolitika? Ez a viszony milyen hozzáállást követel meg egy fiatal alkotótól? Melyik állami intézményeket bojkottálják a művészek és miért? Mi a művész társadalmi szerepe a NER-ben, és milyen más politikai, társadalmi és gazdasági folyamatokkal van ez összefüggésben?
Hogyan maradjunk pályán? És ha elhagyjuk, merre?
NAGY KRISTÓF a CEU Szociológia és Szociálantropológia Tanszékének doktorandusza, a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és az ELTE PPK munkatársa. Emellett tagja a Helyzet Műhelynek és szerkesztője a Fordulat társadalomelméleti folyóiratnak. Kutatási területe a kulturális termelés politikai gazdaságtana, különös tekintettel későszocialista és posztszocialista időszakra. Doktori disszertációjában a Magyar Művészeti Akadémia múltját és jelenét vizsgálja.
SZARVAS MÁRTON a CEU Szociológia és Szociálantropológia Tanszékének doktorandusza, a Helyzet Műhely tagja. Szakdolgozata a rendszerváltás utáni közművelődési intézmények átalakulását vizsgálja.
A Késelés Villával támogatója a Fiatal Írók Szövetsége.
A Nyitott Műhely nem csak a mit otthonunk, hanem sokan mások közös otthona is. Támogassátok, ha megtehetitek!
A belépés díjtalan.
2022 február 25

Részletek

Dátum: 2022. 02. 25.
Időpont: 20:00 - 23:30