KÉSELÉS VILLÁVAL //

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÉSELÉS VILLÁVAL //

QUEER IRODALOM


JANUÁR VÉGÉN FOLYTATÓDIK A KÉSELÉS VILLÁVAL!

„Hic, Racacine, iaces, vati gratissima Iano,
hic pariter Iani gaudia cuncta iacent. /
Itt fekszel, Janusnak igen kedves Racacinus,
és veled egy sírban fekszik az összes öröm.”
Janus Pannonius

A közelmúlt politikai intézkedéseinek fényében és ellenében ideje feltennünk a kérdést: hogyan és milyen irodalmi hagyományok mentén beszélhetünk queer tapasztalatokról Közép-Kelet-Európában? Miként fonódik össze alkotómunka és identitás, milyen elődökre tekinthet ma vissza egy LMBTQ+ író, s nem utolsósorban miért ilyen nehéz kibolondulni a heteronormativitásból?
Meghívott vendégeink ezúttal:
FERENCZ MÓNIKA (1991, Budapest) költő, műfordító. A József Attila Kör volt elnökségi és a SZÍN Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fórumának volt operatív tagja. Részt vett számos hazai és külföldön megrendezett fordítói workshopon és számos ösztöndíjprogram segítette első verseskötetének a megjelenését (Hátam mögött dél, 2017), amellyel elnyerte a Junior Szépíró-díjat. A második kötete (Búvárkodás haladóknak) 2021-ben került a polcokra. Versei megjelentek már többek között török, angol, norvég, spanyol és szlovák nyelveken.
KISS TIBOR NOÉ (1976) prózaíró. Szociológiát végzett a Pécsi Tudományegyetemen. 2012 és 2022 között szervezte Pécsett az Irodalmi Diszkó elnevezésű programsorozatot, dolgozott közvéleménykutatóként, újságkihordóként, újságíróként és hátrányos helyzetű fiatalok futballedzőjeként. A Jelenkor folyóirat tördelőszerkesztője, felelős szerkesztője a Jelenkor Online-nak, emellett mentorálással is foglalkozik. Három regénye: Inkognitó (2010), Aludnod kellene (2014), Beláthatatlan táj (2020). Az Inkognitó lengyel, szlovén és finn, az Aludnod kellene cseh és német fordításban is megjelent.
NYERGES CSABA (Győr, 1999) az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájának PhD-hallgatója. Kutatási érdeklődésének fókuszában a szexuális és nemi kisebbségek irodalmi ábrázolása és annak befogadási módozatai állnak. E kérdéskörökön keresztül azzal foglalkozik, hogy az irodalomkritika, az irodalomtudomány és az irodalomról való tágabb társadalmi diskurzusok miféle fogódzókon keresztül igyekeznek az irodalomtudományt és az irodalomkritikát mint olyat legitimálni – milyen elméleti-politikai pozíciók szavatolják az irodalomtudományos diskurzus működését. Tágabb kutatói érdeklődését a gender studies kurrens irodalomtudományos applikálhatósága, a kortárs magyar irodalom és a különféle, társadalmilag elkötelezett bölcsészettudományi irányzatok és mozgalmak strukturálják.
A Nyitott Műhely nem csak a mi otthonunk, hanem sokan mások közös otthona is. Támogassátok, ha megtehetitek! http://www.nyitottmuhely.hu/tamogatas/

2024 január 29

Részletek

Dátum: január 29.
Időpont: 19:00 - 23:30