KÉSELÉS VILLÁVAL // HAZA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÉSELÉS VILLÁVAL // HAZA

HAZA
– vendégeink: Bocsik Balázs, Smid Róbert, valamint Markó Béla, az est házigazdái Bodor Emese és Bánfalvi Samu –


“én egy öregasszony két lába voltam / és jártam a földön és vittem a hazám”
Csajka Gábor Cyprian

Mit jelent számunkra a haza? Kik vagyunk mi, akik számára a haza valami? Miként formálódik és vétetik használatba ez a fogalom a fennálló rendszer és a mindenkori ellenzék részéről? Van-e rá szükség, hogy újragondoljuk a hazaversek hagyományát; s ha igen, hol fogjunk neki? Újra lehet nyitni a bezárt cukorgyárat, vagy már csak ipartörténeti múzeumnak jó?
Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket fogunk megvitatni meghívott vendégeinkkel:
BOCSIK BALÁZS (Szeged, 1997) költő, kritikus, irodalomtörténész. Az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskoláján belül a Magyar- és európai felvilágosodás doktori program hallgatója, kutatási területe a 19. századi regénytörténet.
SMID RÓBERT (Gyöngyös, 1986) irodalom- és kultúratudós, kritikus. Az ELTE tanársegédje, az SZFE adjunktusa, az Általános Irodalomtudományi Kutatócsoport tagja, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója és vezető szerkesztője, valamint a Fiatal Írók Szövetsége és a Magyar Írószövetség tagja. Legutóbbi kötete: Az ökokritika dilemmái: kortárs ökológiák az irodalom és a technológia diszkurzív metszéspontjaiban (2023)
& ezúttal is lesz egy online résztvevőnk:
MARKÓ BÉLA (Kézdivásárhely, 1951) költő, szerkesztő, politikus. Magyar-francia szakot végzett 1974-ben Kolozsváron, 1989 és 2004 között a marosvásárhelyi Látó főszerkesztője. 1993 és 2011 között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, két alkalommal a román kormány miniszterelnökhelyettese. Számos verseskönyv, esszé- és publicisztika-kötet szerzője, verseskönyvei jelentek meg román, francia és angol fordításban. Legutóbbi kötete: Már nem közös. Versek (2023)
A Nyitott Műhely nem csak a mi otthonunk, hanem sokak közös otthona is. Támogassátok, ha megtehetitek!
http://www.nyitottmuhely.hu/tamogatas/
2024 március 18

Részletek

Dátum: március 18.
Időpont: 19:00 - 23:00