KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ

A Palatinus Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent:

GÉCZI JÁNOS: JUTUNK-E, S MIRE, ÉDES ÚR? című verseskötete
és
MARNO JÁNOS: KEZÜNK IDEGEN FORMÁKBA KEZD című esszékötete
– a könyveket bemutatja, a szerzőkkel beszélget Reményi József Tamás és Szegő János –

Kortársát faggatja így Géczi János azon a közös nyelven, amelyen évszázadok óta beszél a magyar vers. Jutunk-e…, s persze: mire jutottunk… Tudni véljük a választ, a kérdés költői volna, ha egy kötetnyi új darab nem hirdetné mégis az irodalommá lett élet és az életté, sorssá lett irodalom gyönyörét. Mint korábbi próza- és verstermésében mindig, Géczi a mediterráneum – tengertől a veszprémi vároldalig kiterjesztett – időtlen világát idézi elénk, s már ismerős, bensőséges motívumai elfogyhatatlan erejűek.

Esszéivel Marno János, a kortárs magyar költészet kiemelkedő alakja élénk (olykor indulatos) visszhangot keltett, számos ponton átértelmezve „szent”, megrögzött hagyományokat. Kötetünk több mint egy évtized legjobb írásait tartalmazza. Szóba kerül közvilág és irodalom, Proust, Kafka, Pilinszky és Ady, s persze mindenek felett József Attila. A pontosságra törekvő, örökösen önreflektív, tabukat nem kímélő eleven gondolkodás birodalmába léphetünk, hogy ily módon saját belső cenzorainkat is górcső alá vehessük.

Géczi János (Monostorpályi, 1954.) József Attila-díjas író és képzőművész. Egyetemi oktató (biológia, művelődéstörténet, neveléstörténet). 1995-től a Pécsi Tudományegyetem oktatója, habilitált docens. 2003-tól a veszprémi Pannon Egyetem munkatársa, az MFTK Antropológiai és Etika tanszék vezetője.
„Tudós, tanár és szerkesztő; költő, író és esszéista: Géczi János bámulatosan kiterjedt munkássága szépprózai alkotásainak is sok irányban, több szinten teszi lehetővé a terjeszkedést. A más területekről származó tapasztalatok művei belső valóságát is áthatják. A művelődéstörténeti és természettudományos ismeretek a szépprózák önismeretét óhatatlanul befolyásolják. (Botticellit növényhatározó segítségével nézni nem rossz mulatság – szögezi le egy fontos mondatában.” Halmai Tamás: Összejátszani a papírral. Műhely. 2009. 1. 70-72.

Marno János (Budapest, 1949.) József Attila-díjas magyar író, költő, műfordító, műkritikus. Pannonhalmán és Esztergomban végezte el középiskolai tanulmányait. Volt betanított munkás, kérdőbiztos, segédmunkás és statiszta. 1968 óta ír. 1980-tól a Mozgó Világ, majd a többi lap is közölte verseit. 1980-1986 között szabadfoglalkozású volt. 1986-1989 között a Múzsák Könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott. 2000-2001 között Bambergben volt ösztöndíjas. Méltatói a posztavantgárd törekvések közé sorolják munkásságát.
Bővebben: http://www.palatinuskiado.hu/
http://www.geczijanos.eoldal.hu/

A belépés díjtalan.

2011 november 21

Részletek

Dátum: 2011. 11. 21.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: