KÉZMŰVESSÉG – IRODALOM – ZENE

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÉZMŰVESSÉG – IRODALOM – ZENE

VARRÓ DÁNIEL ÉS VENDÉGEI A NYITOTT MŰHELYBEN
– minden hónap utolsó szombat délutánján –

Az őszi szezont szeptember utolsó szombatján, 26-án olyan vendéggel nyitjuk, akivel Dani koragyermekkora óta vesz részt közös projektekben. Ott volt mindjárt a DANI ÉS AZ ÁLLATOK c. képeskönyv a szerző rajzaijval, aminek címszereplője volt, és  A NAGY TUDOMÁNY című, foci tárgyú munka még óvodáskorukból, ezt követték komplett rádióműsorok, képes újságok, fényképes Star Wars feldolgozások a kedvenc játékállatok mint szereplők bevonásával iskoláskorukban. A vendég „rajzaijival” jelent meg a Maszat-hegy kis idő elteltével, a hátsó fülön látható egy fénykép, ami azt demonstrálja, hogyan ismerkedett a szerző és az illusztrátor a csehszlovák gyermekirodalommal annak idején. Legutóbb meg a vendéglátó betétverseivel jelent meg a vendég, Varró Zsuzsi  mesekönyve, az ÁFONYKA a könyvhétre.

A képen Varró Zsuzsi Áfonyka-korában, a szerzőtársak az első nagy közös projektek idején
 
Ezen a képen látható, hogy Varró Dani még mindig felnéz a testvérére, aki, ahogy  A kis Nicolas-ban mondják, nem bántotta őt és szemüveget visel, mellesleg ezt a fotót is ő készítette
Varró Zsuzsi fotósként is bemutatkozott már a Nyitott Műhelyben „Utószezon” című balatoni fotókiállításával, amelyet Parti Nagy Lajos nyitott meg.
http://www.nyitottmuhely.hu/fileadmin/user_upload/archiv_programok/utoszezonweb.jpg
http://www.regi.octogon.hu/parti+nagy+lajos+a+napolaj+tele+1.html
És műfordítóként is. Itt volt a Lewis Carroll „Alíz kalandjai Csodaországban és a Tükör másik oldalán” c. közös munkájuk bemutatója.
http://www.litera.hu/files/article/varro5.JPG
És amiről szombat délután leginkább szó lesz, az Varró Zsuzsi Áfonykája, amit így ajánlottak az olvasók figyelmébe a pagony.hu oldalán:
Áfonyka egy erdei tündér, akit felkap a szél és messzire fúj. Ebben a messziben sokféle furcsa lénnyel találkozik, akiken hol segíteni kell, hol ők segítenek Áfonykán. A legfontosabb mindenesetre azt megakadályozni, hogy a kisnövésű óriás, Hapax Legomenon felfalja fene nagy éhségében az egész erdőt. Rég olvastam nyelvileg olyan kidolgozott, érzéssel és burjánzó kreativitással megírt meseregényt, mint Varró Zsuzsáé. Úgy látszik, az egész család született író, mert Varró Dániel versei (az író a híres költő testvére) egyáltalán nem lógnak ki felfelé a kötetből, a próza minimum egyenrangú velük. Látszanak az előképek: Alíz szürreálba hajló vándorútja Csodaországban (amit Varró Zsuzsa fordított), a Lázár Ervin-i nyelvi játékosság, a szinonímák, a legkülönbözőbb közegből származó (szak)szavak beemelése az elnevezésekbe, Tandori mindent életre keltő játékossága, a végtelen, abszurdba hajló párbeszédek.
Szerethető és humoros minden fordulata, minden szereplője a könyvnek.
Mindehhez nagyon szépen passzolnak az őszies akvarellek, Áfonyka egész lendületes kis lénye életre kel a képeken, a fő karaktert nagyon elkapta a rajzoló, Domján-Udvardy Melinda. A rajzok és a kötet formátuma alapján 5-6 évesek korosztályra “lőttem be” a könyvet, a szöveg olvastán viszont inkább idősebb korosztálynak: és valóban 8 éves kortól ajánlja a kiadó is – tehát ne hagyjuk megtéveszteni magunkat a “babásabb” külsőtől, ez egy igazi, egyedi és nagyon szórakoztató stílusban megírt kisiskolásoknak szóló meseregény! Ahogy a fenti képből kiderül, a kisiskolások és nagyóvodások szívesen is fogadják ezt a könyvet.
http://www.litera.hu/hirek/varro-zsuzsa-afonyka
https://www.facebook.com/varrodaniofficial/posts/900439940030336
És hogy hogyan alakul a szombat délután programja?

16:00-kor VARRÓ DANI VARRODÁJA
Gyerekfoglalkozás a kisteremben: babavarrás, bábkészítés a Túl a Maszat-hegyen figuráiból
Csekő Etelkáék irányításával


http://www.etelkaina.hu/

17.00-kor kezdődik a MINTA PINTY zenekar koncertje, akik erre az alkalomra nemcsak olyan Varró Dani-dalokkal készültek, mint a Buszon, hanem meglepetésül  két új dalt is hoznak Varró Zsuzsi Áfonykájából.

18.00-kor kezdődik a felolvasás és beszélgetés. Varró Dániel vendége Varró Zsuzsa, az Áfonyka szerzője.
http://nc.lira.hu/jcbs/gallery/139440168
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=470282723136393&set=pcb.470283063136359&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153324035501067&set=t.776223965&type=1&theater

19.00-kor kerül sor befejezésül Domján-Udvardy Melinda kiállításának megnyitójára az Áfonykához készített illusztrációiból. A kiállítást megnyitja: Asztalos Tamás
Megtekinthető: 2015. október 16-ig minden nap 13 órától 20 óráig
A családi programra a belépődíj 1.200 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 900 Ft, gyerekeknek 450 Ft. 6 órától a belépés díjtalan!

2015 szeptember 26

Részletek

Dátum: 2015. 09. 26.
Időpont: 16:00 - 18:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: