KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK 14. / JEGYBANKELNÖKÖK 2.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK 14. / JEGYBANKELNÖKÖK 2.

KIRÁLY JÚLIA vendége: SURÁNYI GYÖRGY
– beszélgetések gazdaságról, pénzről, mindenféléről, érdekes emberekkel –


Surányi György (1954. Budapesten) közgazdász, egyetemi tanár. 1977-ben diplomázott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1998 óta a Corvinus Egyetem és a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora. 1990. július 1 – 1991. november 30-ig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, de 1991-es jegybanktörvény módosításakor leváltották. Az elnöki székben Bod Péter Ákos követte. Antall József miniszterelnök döntésének hátterében a feltételezések szerint az állt, hogy Surányi aláírta a Demokratikus Chartát, amelyet főleg SZDSZ és MSZP szimpatizánsi körök hoztak létre, akik az Antall-kormányt a demokratikus jogok csorbításával vádolták. Surányi ugyan nem csatlakozott a Demokratikus Chartához, de közel került a Fideszhez, sokat találkozott Orbán Viktorral 1992-1993-as évben és részt vett a Fidesz gazdasági programjának kialakításában. Később, nem ismert okokból újra eltávolodott ettől a párttól. 1992-ben a CIB Bank vezérigazgatója lett. 1994-es választásokon győztes MSZP-SZDSZ koalíció miatt Bod Péter Ákos távozott az MNB-től. A pénzügyi válság elkerülése érdekében 1995. március 1-től újra Surányi György lett az MNB elnöke. Ugyanazon a napon, amikor Bokros Lajos pénzügyminiszter lett.
2001. március 1-én Járai Zsigmond követte Surányit az MNB elnöki székében.
Ezt követően az olasz Intesa Sanpaolo bankcsoport közép-kelet-európai vezetője lett, ahol négy régiós bank, mint a CIB, VUB, PBZ, BIB elnöke. Egyéb tevékenységei: Az MNB elnökeként kétszer is a Magyarországot képviselő Kormányzó volt a Nemzetközi Valutaalapban. Tagja volt a Kék Szalag Bizottságnak (hazai és külföldi szakemberek az első szabadon választott magyar kormány részére készítettek gazdaságpolitikai javaslatot), a Magyar–Amerikai Vállalkozási Alapnak, az ENSZ Fejlesztési és Tervezési Bizottságának, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Tanácsadó Testületének. Tagja volt a Capital International Ltd. tanácsadó testületének, a Nemzetközi Közfinanszírozási Intézetnek (International Institute of Public Finance) és a New York-i EastWest Institute igazgatóságának.
2005-től a Brüsszeli Európai és Globális Gazdasági Laboratórium igazgatótanácsának tagja.


Fotó: Magócsi Márton, origo.hu

Király Júlia (Budapest, 1957) magyar közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár (BCE), 2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Sokáig a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatójaként volt ismert.
Bölcsészcsaládból származik, Király István irodalomtörténész, Ady-kutató lánya, de a budapesti Fazekas Gimnázium matematika tagozatán érettségizett. Máig úgy gondolja, élete nagy szerencséje, hogy ott kivételes tehetségű tanárai és osztálytársai voltak. Otthon a negyvenezer kötetes családi könyvtár várta – és a grund, ahol mindig is fiúkkal focizott. 1980-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Budapesti Corvinus Egyetem), négy évvel később ugyanitt doktorált. Makrogazdasági szakember, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, területei közé tartozik a monetáris politika, a pénzügyi kockázatok kezelése és a stratégiai bankirányítás is.
„A minőségre, a nyitottságra, a toleranciára való igényt hoztam otthonról” – mondja. Számára az értelmiségi életforma szerves része a városi biciklizés is: könnyen el lehet jutni színházba, moziba, kiállításra, a „sarki kocsmába” egy jó beszélgetésre.
További beszélgetések:
november 26. kedd – Simor András
december 17. kedd – Jelasity Radován
Ajánlott támogatás: 1.000 Ft – de lehet kevesebbet és többet is adni.
Király Júlia az így összegyűlt pénzt a Nyitott Műhely támogatására ajánlja fel.

2019 október 29

Részletek

Dátum: 2019. 10. 29.
Időpont: 19:00 - 23:00

Szervező

Nyitott Műhely
Email: