KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK 17. / PÉNZÜGYMINISZTEREK 1.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK 17. / PÉNZÜGYMINISZTEREK 1.

KIRÁLY JÚLIA vendége: BÉKESI LÁSZLÓ
– beszélgetések gazdaságról, pénzről, mindenféléről, érdekes emberekkel –

Indul a Pénzügyminisztériumi beszélgetések! Január 13-án hétfőn a vendégem Békesi László lesz. Szokás szerint nem (csak) gazdaságpolitikáról lesz szó, hanem egy életútról, futásról, fővárosról, barátságokról. Remélem, szokás szerint sokan leszünk!
Békesi László (Győr, 1942) magyar közgazdász, politikus, pénzügyminiszter. Albertirsán végezte az általános iskolát, a középiskolát pedig Cegléden. Az egyetemre felvételi nélkül kellett volna bekerülnie, mivel díjazott lett magyar irodalomból az Országos középiskolai tanulmányi versenyen, mégse vették fel az ELTE-re, mint később kiderül, ennek oka elsősorban „a család gyakorló vallásossága volt”. Édesapja korai halála miatt hamar családfenntartó lett, állást kapott az albertirsai és a dánszentmiklósi községi tanácsoknál, mint adóvégrehajtási előadó. Később munkahelyi ajánlással felvették esti tagozatra a Pénzügyi és Számviteli Főiskolára. 1965-ben a ceglédi járási tanács költségvetési csoportjának főelőadója, majd hamarosan a vezetője lett. 1967-ben a Pest Megyei Tanácsnál kapott főkönyvelői állást Budapesten. 1968-ban belépett az MSZMP-be, ami annak a feltétel volt, hogy 1969-ben pénzügyi osztályvezetővé, 1972-ben pedig a Pest Megyei Tanács általános elnökhelyettesévé nevezzék ki. Időközben elvégezte a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemet, kiegészítő pénzügyi szakon. 1971-ben egyetemi doktor, 1972-ben szakközgazdász, 1975-ben címzetes egyetemi docens. Szakterülete a főiskolai évektől a tanácsok gazdálkodása, ami később kiegészült az államháztartás, az adórendszer és a közkiadások kérdéseivel. 1984-ben a Magyar Olimpiai Bizottság azon négy tagja közé tartozott, akik jelen voltak és nem szavazták meg a Los Angeles-i olimpia bojkottját. Ennek következtében 1985-ben elvesztette párttisztségeit és pártfegyelmit is kapott. Hetényi István pénzügyminiszter sietett a segítségére, aki Békesit a helyettesévé választotta. 1989. május 10. és 1990. május 23. közt a Németh-kormány pénzügyminisztere volt. Később Békesi lett a Horn Gyula vezette MSZP-SZDSZ kormány első pénzügyminisztere is. A Horn-kormány megszorításai, amelyeket utólag inkább utódjának, Bokros Lajosnak tulajdonítanak, már Békesi minisztersége alatt, az 1994-es pótköltségvetésben és az 1995-ös költségvetésben megkezdődtek. Erőfeszítései a hiány visszaszorítására azonban ellentéteket szültek az MSZP-n és a kormányon belül. Hatáskörét csökkenteni igyekeztek, így Békesi 1995. január 29-én a párt siófoki frakcióértekezletén bejelentette lemondását. 1998-ban kilépett az MSZP-ből. 1995 és 2001 közt meghívott vendégtanár volt a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1979 és 2004 közt az ELTE-n. 1998-tól a Kieli Világgazdasági Kutató Intézetnek (Hamburg) és a Transnational Research Corporation Institute régiószakértője. 2004-ben és 2005-ben a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdasági Tanácsának tagja, 2006. március 1-jétől a Pénzügykutató Rt. szakértő tanácsadója. 2002. június 1. óta nyugdíjas.
További alkalmak:
– február 10. Draskovics Tibor
– február 24. Kovács Álmos
– március 2. László Csaba
– március 9. Bokros Lajos
– március 23. Kupa Mihály
– április 27. Nagy Zoltán
– május 4. Oszkó Péter


Fotó: Magócsi Márton, origo.hu

Király Júlia (Budapest, 1957) magyar közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár (BCE), 2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Sokáig a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatójaként volt ismert.
Bölcsészcsaládból származik, Király István irodalomtörténész, Ady-kutató lánya, de a budapesti Fazekas Gimnázium matematika tagozatán érettségizett. Máig úgy gondolja, élete nagy szerencséje, hogy ott kivételes tehetségű tanárai és osztálytársai voltak. Otthon a negyvenezer kötetes családi könyvtár várta – és a grund, ahol mindig is fiúkkal focizott. 1980-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Budapesti Corvinus Egyetem), négy évvel később ugyanitt doktorált. Makrogazdasági szakember, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, területei közé tartozik a monetáris politika, a pénzügyi kockázatok kezelése és a stratégiai bankirányítás is.
„A minőségre, a nyitottságra, a toleranciára való igényt hoztam otthonról” – mondja. Számára az értelmiségi életforma szerves része a városi biciklizés is: könnyen el lehet jutni színházba, moziba, kiállításra, a „sarki kocsmába” egy jó beszélgetésre.
További beszélgetések:
januártól
Ajánlott támogatás: 1.000 Ft – de lehet kevesebbet és többet is adni.
Király Júlia az így összegyűlt pénzt a Nyitott Műhely támogatására ajánlja fel.

2020 január 13

Részletek

Dátum: 2020. 01. 13.
Időpont: 19:00 - 23:00