KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK 20. / PÉNZÜGYMINISZTEREK 4.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK 20. / PÉNZÜGYMINISZTEREK 4.

KIRÁLY JÚLIA vendége: LÁSZLÓ CSABA
– beszélgetések gazdaságról, pénzről, mindenféléről, érdekes emberekkel –

“Tépett vitorlák”: könyvének címe jól jellemzi a költségvetés mindenkori helyzetét. László Csabával, aki 11 miniszterrel több mint 10 évig dolgozott a Pénzügyminisztériumban, azonban nem csak erről fogunk beszélgetni. /Király Júlia/
László Csaba
(Debrecen, 1962. október 4.) közgazdász, könyvvizsgáló, adószakértő. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát 1986-ban. 1986 és 1999 között a Pénzügyminisztérium különböző osztályainak (mezőgazdasági és élelmiszeripari, vállalkozási, költségvetési, ill. külgazdasági) volt a munkatársa, majd a minisztérium közigazgatási államtitkára lett. 1999 novembere és 2002 között a magánszférában dolgozott: a Központi Elszámolóház, majd két évig az ABN Amro Bank, illetve a K&H Bank pénzügyi vezérigazgató-helyettese volt. Utóbbi munkahelyein ő irányította a bankok egyesülését. 2002. május 27. és 2004. február 15. között a Magyar Köztársaság történetének 9., Medgyessy Péter kormányának első pénzügyminisztere volt. A funkciót a fideszes Varga Mihálytól vette át. Szűk kétéves tevékenysége alatt zajlottak az úgynevezett száznapos programok. Az emelkedő államháztartási hiány és a makrogazdasági mutatók romlása miatt, az euróbevezetés eltolódása miatt a „jóléti rendszerváltás” befejeződése után távoznia kellett, helyét Draskovics Tibor vette át. Azóta a KPMG-nél dolgozik, ahol az adóosztály partnereként a társaságiadó-tanácsadási csoport, valamint a pénzügyi szektorral és a transzferárképzéssel foglalkozó tanácsadó csoportok munkáját irányítja. A KPMG Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.
További alkalmak:
– március 9. Bokros Lajos
– március 23. Kupa Mihály
– április 27. Nagy Zoltán
– május 4. Oszkó Péter


Fotó: Magócsi Márton, origo.hu

Király Júlia (Budapest, 1957) magyar közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár (BCE), 2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Sokáig a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatójaként volt ismert.
Bölcsészcsaládból származik, Király István irodalomtörténész, Ady-kutató lánya, de a budapesti Fazekas Gimnázium matematika tagozatán érettségizett. Máig úgy gondolja, élete nagy szerencséje, hogy ott kivételes tehetségű tanárai és osztálytársai voltak. Otthon a negyvenezer kötetes családi könyvtár várta – és a grund, ahol mindig is fiúkkal focizott. 1980-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Budapesti Corvinus Egyetem), négy évvel később ugyanitt doktorált. Makrogazdasági szakember, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, területei közé tartozik a monetáris politika, a pénzügyi kockázatok kezelése és a stratégiai bankirányítás is.
„A minőségre, a nyitottságra, a toleranciára való igényt hoztam otthonról” – mondja. Számára az értelmiségi életforma szerves része a városi biciklizés is: könnyen el lehet jutni színházba, moziba, kiállításra, a „sarki kocsmába” egy jó beszélgetésre.
További beszélgetések:
januártól
Ajánlott támogatás: 1.000 Ft – de lehet kevesebbet és többet is adni.
Király Júlia az így összegyűlt pénzt a Nyitott Műhely támogatására ajánlja fel.

2020 március 02

Részletek

Dátum: 2020. 03. 02.
Időpont: 19:00 - 23:00