KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

GYÉMÁNT BÁLINT – JUHÁSZ GÁBOR DUÓ


Fotó: Bornemissza Ádám

 Gyémánt Bálint 1983-ban született Budapesten. Kezdetben autodidakta módon tanult gitározni, 12 éves korától lett a XII. kerületi zeneiskola klasszikus gitár szakának növendéke Gyelmis Szilvia és Győri István tanítványaként. A klasszikus zene mellett lenyűgözte a jazz adta szabadság lehetősége, így a gimnázium utolsó évében Juhász Gáborhoz fordult, akinek szuggesztív játéka véglegesen a jazz felé irányította. Az érettségi után felvételt nyert a Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol 2 évig tanult Tornóczky Ferenctől. Első jazz zenekarát Bornemissza Ádám basszusgitárossal és Varga Bendegúz dobossal közösen alapította, jelenleg a Gyémánt Bálint Trión kívül játszik a Vidámpark zenekarban és számos egyéb, alkalmi formációban is. 2004-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója, ahol Babos Gyula és Horányi Sándor segítik zenei előrehaladásában. 2007-ben ösztöndíjat nyert a Norvég Zeneakadémiára, így diplomaévének első szemeszterét Osloban töltötte. Játékára tanárain kívül Pat Metheny, John Scofield, Michel Petrucciani és Keith Jarrett vannak a legnagyobb hatással.
http://gyemantbalint.eu/#


Fotó: Bornemissza Ádám

Juhász Gábor Gramofon- és Artisjus-díjas, Jónás Tamással Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerző. 1990 óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz gitár szakán. Több nemzetközi hírű zenésszel játszott már együtt, akik közül Archie Shepp, Palle Mikkelborg, Erik Truffaz, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, Theo Jörgensman mindenképp említést érdemel.
Alapító tagja volt a Tin Tin Quartetnek, és közreműködője számos neves jazz zenész lemezének. Saját neve alatt 2002-ben jelent meg lemeze a dán Palle Mikkelborggal közösen, 60/40 címmel.
2006-ban megalapította a Juhász Gábor Triót, melyben Papesch Péter basszusgitározott és eredetileg Borlai Gergő, később Fodo (Födő Sándor) játszott ütőhangszereken. A trió Bacsó Kristóffal és Schreck Ferenccel kiegészülve Juhász Gábor Kvintett néven is fellépett.
2008-ban Szalóki Ágival közösen készítette el a Vágy muzsikál című albumot, amelyen Karády Katalin dalait dolgozták fel. A műsor azóta is hallható színházakban és koncerttermekben.
2009-ben 1978 címmel jelent meg Juhász Gábor szerzői CD-je, amelyen a kvintett és a trió is szerepel. Vendégművészként László Attila gitáron és Borbély Mihály pedig szaxofonon működött közre. Ez a lemez 2010-ben elnyerte az Év Magyar Jazz Hanglemeze díjat.
Rendszeresen koncertezik Gyémánt Bálinttal; a gitárduó saját szerzeményei Budapest címmel jelentek meg CD-n 2011-ben.
Juhász Gábor, Lukács Miklós és Szalai Péter 2013-ban rögzített koncertalbuma a Making a Change címet viseli és John Coltrane: A Love Supreme című művének feldolgozása gitárra, cimbalomra és ütőhangszerre. Az albumon ezen kívül Juhász Gábor saját szerzeményei és Lukács Miklós egy Debussy feldolgozása is hallható.
2014-ben a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál felkérésére készítette el új zenei anyagát, amelyet Franz Schubert Winterreise című dalciklusa ihletett.
http://www.juhaszgabor.eu
https://www.facebook.com/juhaszgaborjazz
Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Peti)

2015 január 17

Részletek

Dátum: 2015. 01. 17.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: