KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

KIS OKTÓBERI MAKÁM KONCERT NOVEMBER 7-ÉN
Vendég: a MUSIQUE DU SOLEIL: Kései szüret – szintén akusztikus zenei műsora

A MAKÁM együttes a magyaroroszági világzenei színpad talán legnépszerűbb zenekara. A formáció idén ünnepli harminc éves fennállását. Krulik Zoltán szerzeményeiből árad az ősi magyar virtus. A Makám muzsikája a mai világ zenéje és az archaikus népdalokban gyökerező inspiráció szintézise, olyan előadásmódban, amit a közönség mindig nagy ovációval fogad. Az inspiráció forrása leginkább a magyar és dél-kelet-európai, de akár az arab vagy a keleti illetve afrikai kultúra, amit a zenekar a “szabadzene” spontán improvizációjával tökéletesít.
„Már Bartók számára nyilvánvaló volt, hogy a népzene továbbélésének egyetlen hiteles útja, ha az a városi művészt megihletve, artisztikus formát ölt. Éppen ez történik a Makám együttes muzsikájában, melyet világzenének, etnodzsessznek szoktak aposztrofálni. Kétségtelen: megszólalnak benne népi hangszerek – kaval, udu, derbuka, tapán, furulya, duda – és a dzsesszt meghatározó szaxofon és bőgő is. Meg hegedű és gitár. Cikáznak benne magyar, balkáni, török, zsidó, afrikai, sőt távol-keleti dallamok, a sok nép zenéje együtt virul, évszázadok mélyéről tör elő, hogy a zeneszerző, Krulik Zoltán félreismerhetetlenül elegáns zenei szőttesébe fonva jusson el a XXI. századba. És a városba. Mert a városi kultúra gyakran még ma sem tud mit kezdeni a népdallal. A Makám nem divatos zenei montázsokat fércelget, sajátos egységbe forrasztja a különböző hatásokat. A végeredmény pedig egészen magyar. Nem teremhetett volna másutt, de nem születhetett volna meg a Kelet kincsei és a Nyugat filozofikussága, művészete nélkül sem.” – (idézet egy kritikából)
Krulik Zoltán 1975-től Toroczkay Miklósnál és Mosóczy Miklósnál klasszikus gitározni tanult, 1978-ban észak-indiai klasszikus zenei tanulmányokat folytatott Kozma Andrásnál, 1979-ben pedig a balkáni zenét tanulmányozta Lantos Iván vezetésével. Három zenekart is alapított: Creatív Stúdió Öt (1975), Makám és Kolinda (1980), Makám (1984).
Krulik Zoltán
– gitár
Korzenszky Klára – ének
Kuczera Barbara – hegedű,vokál
Boros Attila – basszusgitár
Eredics Dávid – fúvós hangszerek
Keönch László
– ütőhangszerek

Vendég: Musique du Soleil – Kései szüret akusztikus zenei műsora
Az együttes 2016. januárban alakult, Galambos Ernő (ex-M.É.Z. és ex-Sonia és a Sápadtarcúak) és Kovács Andor (Korai öröm, ex-Zagar) akusztikus gitárosok alapításával. Pár hónap múlva csatlakozott hozzájuk Hegyessy Ákos (ex-Sonia és a Sápadtarcúak) elektromos bundnélküli basszusgitáron és Angler Ákos (Karácsony James, Sziámi AndFriends) ütős hangszereken.
A Musique du Soleil kizárólag saját szerzeményeit adja elő akusztikus hangszerelésben.
Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik!)

2016 november 07

Részletek

Dátum: 2016. 11. 07.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: