KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

A Magyarországi Észt Intézet bemutatja

TORUPILLI JUSSI TRIO

A Torupilli Jussi Trió nevét egy észt zenész, Johan Maaker nyomán kapta, akit Torupilli Jussnak, dudáskirálynak neveztek. Az Eeva Talsi, Cätlin Mägi és Karoliina Kreintaal által alapított zenekar az észt duda, hegedű és az észt vonós hangszer, a hiiu kannel energiáját szólaltatja meg feldolgozásaiban.
Az együttes lendületes előadásában jellegzetes észt táncdallamok szólalnak meg az egykori hiiumaa-i dudáskirály, Juss repertoárjából. A hangsúly az autentikusságon és a féktelen hangulaton van, amely annak idején Juss játékát is jellemezte. Nem kis merészségre vall az észt dudáskirály egykori darabjait játszani, hiszen a mester nem fukarkodott a díszítésekkel, variációkkal és virtuóz fogásokkal. Juss gyakran hencegett emígyen: „Hét ökör tüdeje van énbennem! Próbáljon csak valaki versenyre kelni velem…!“ A mai népzenészek szemében azonban Juss azért király, mivel a jövőre gondolva 1921-ben közel negyven dudanótát játszott fel szalagra. A darabok ritmusának és dallamának sokszínűsége, Juss virtuóz technikája olyannyira elbűvölte a trió tagjait, hogy úgy döntöttek: alaposan áttanulmányozzák a felvételeket, és életre keltik a dudáskirály dalait.
A Torupilli Jussi Trió viszonylag új formáció az észt népzenei színtéren. Alig négy éve alakultak, de már saját CD-vel büszkélkedhetnek.
Az együttes tagjai:
Karoliina Kreintaal – hegedű, hiiu kannel, ének
Cätlin Mägi – duda, doromb, ének
Marko Mägi – szaxofon
Belépődíj: 800 Ft  (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2017 május 02

Részletek

Dátum: 2017. 05. 02.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: