KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

BORBÉLY MIHÁLY – PÁLHEGYI MÁTÉ – DÉS ANDRÁS TRIÓ

Borbély Mihály szaxofonos zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta klasszikus klarinét, illetve jazz szaxofon szakon. Pályafutása során eredeti hangszerei mellett különleges fúvós hangszerek megszólaltatására is specializálódott (tárogató, népi furulyák, kaval, dvojnice, fujara, okarina, bombard, zurna). A Vujicsics együttes alapító tagja, emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik, együttesvezetőként (Borbély Műhely, Quartet B, Balkán Jazz Project, Borbély-Dresch Quartet), különböző formációk (Binder-Borbély duó, Eastern Boundary Quartet, László Attila Quintet, Oláh Kálmán Szextett) tagjaként vagy szólistaként. Számtalan lemezfelvételen közreműködött, Európa-szerte, az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában koncertezett. Olyan jeles előadókkal dolgozott, mint pl. Sebestyén Márta, Sebő együttes, Dresch Mihály, Grencsó István, Oláh Kálmán és a Trio Midnight, Ráduly Mihály, Syrius, Szakcsi Lakatos Béla, Eötvös Péter, Nemzeti Filharmonikusok, illetve Paul Bley, Steve Coleman, Kyle Gregory, Trilok Gurtu, Herbie Mann, Zbigniew Namyslowski. A tanítás életének és zenefilozófiájának fontos eleme. 1979 óta aktív zenepedagógus. 1986-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola, 1990 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékének tanára, 1997 és 2000 között ugyanott tanszékvezető is volt. Emellett számos helyen tartott előadást, s vezetett kurzust idehaza és külföldön egyaránt.

http://www.mihalyborbely.hu/

Pálhegyi Máté fuvolaművész, tanár. Előadóként modern, valamint korhű (barokk és bécsi-klasszikus) hangszereivel Európa csaknem minden országát bejárta. Jelenleg Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít. A klasszikus, a régizene, a jazz és a világzene környezetében egyaránt otthonosan mozog. A By Heart Zenei Társulat alapítója és művészeti vezetője. Diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti, valamint a Pécsi Tudományegyetemen szerezte. Az egyetemi tanulmányok mellett az Attersee Barokk Akadémián barokk fuvolát, kamarazenét, és barokk interpretációt tanult. Hangversenyeit 1997 óta a Magyar Rádió rendszeresen közvetíti élő adásban. 2003-ban jelent meg első szólólemeze La musique címmel, amely a századelős Párizs fuvolás kamarazenéit tartalmazza. Azóta több mint húsz lemezfelvételen működött közre. Olyan művészekkel, együttesekkel dolgozik (vagy dolgozott) együtt, mint Czidra László, Vajda József, Reinhard Goebel és a Musica Antiqua Köln, Spányi Miklós, Gryllus Dániel, Palya Bea, a Forrás Kamarazenei Műhely, az Auer Vonósnégyes, a Cappella Savaria, valamint az Aura Musicale. Más művészetek iránti nyitottságát jelzi, hogy közös produkciót hozott létre Balkay Géza, Horgas Ádám, Pokorny Lia, Scherer Péter és Bálint András színművészekkel is.

Dés András ütőhangszeres, zeneszerző. 7 évesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken. Érdeklődése a középiskolában fokozatosan a különböző népzenékben használatos hangszerek felé fordult. Congákon és bongón kezdte, majd miután egy iskolai zenekarral szefárd zsidó népzenét játszottak, megismerte a közel-keleti ütőhangszerek világát. Ma már fő hangszereinek a keretes dobokat (riq, bodhran), a kannát (magyar cigány ütőhangszer) és a darboukkát tartja. Elsősorban jazzhez közelálló improvizatív zenét játszik (Balázs Elemér Group, Kaltenecker Trió, Off Course, Oláh Kálmán Sextet), de olyan kísérleti, a népzenét az elektromos modern műfajokkal keverő produkcióban is szerepelt mint a Juhász Miczura Mónika nevével fémjelzett Mitsoura. Különösen büszke arra hogy 2001-ben Eötvös Péter felkérésére közreműködött a Music For New York c. szerzeményének felvételén. Ezen kívül folyamatos szereplője a hazai zenei eseményeknek, részt vett többek között a Sziget Fesztiválon, Kapolcson a Művészetek Völgyében, a Balatonboglári Jazz- & Borfesztiválon, a Ceglédi, a Cserfői, az Esztergomi és a Debreceni Fesztiválokon.

http://www.desandras.hu/

Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2013 május 25

Részletek

Dátum: 2013. 05. 25.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: