KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

A CSENDBŐL MERÍTVE
– a GRENCSÓ – HEIDRICH – MAJOR TRIÓ koncertje –

Amint azt a cím is sejteti, a koncert során a finom hangoké, a finom hangszövedékeké lesz a főszerep. Az eredendően szakrális lényegű improvizatív zene ezúttal Grencsó István, Heidrich Roland és Major Balázs interpretációjában szólal meg. Az alkalmi trió tagjai – duó formációkat alkotva – mind találkoztak már egymással a zene ösvényein, azonban ez lesz az első alkalom, hogy ebben a felállásban trió koncertet adnak.

GRENCSÓ ISTVÁN az élő zenész-legendák egyike, a magyar avantgarde jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként, majd a Dresch Quartet tagjaként tett szert.1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely folyamatosan változó néven, de azóta is elsőszámú zenekara. Grencsó repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop-, rock- és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Játszik a a Kampec Doloresszel, állandó tagja a Szabados György vezette MAKUZ-nak és az elektronikát és rap-et is alkalmazó Budbudas-nak. Az utóbbi időben több új zenekara is alakult: a marokkói gyökerű Gnawa Quartet, illetve saját neobeat együttese, az AMA, ahol érdekes módon gitározik és énekel. Ezek mellett együttműködött a noise rockot játszó Pozvakowski zenekarral is.

HEIDRICH ROLAND gitáros, 1983-ban született Budapesten. Gyerekként még zongorázott, csak később, tizennégy évesen kezdett gitározni. Az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskolában első tanára Csikós Attila volt. 2004-ben ismerkedett meg Szabó Sándor gitárművésszel, aki hamarosan tanítványává fogadta. 2006-ban közös koncertet adtak a SzaMaBa trió utódjaként újjá szerveződött formációban. Közös albumuk 2009-ben jelent meg Bolyongó lélek címmel. Roland szóló munkásságának elsõ lenyomata a 2011 nyarán megjelent Nézd az eget (Look At The Sky) címû lemez.

MAJOR BALÁZS ütőhangszeres, 1955-ben született Mezőtúron. Autodidakta módon kezdett a zenével foglalkozni. A hetvenes években a Watt’73 nevű zenekar meghatározó tagja, 1977-79-ig Kovács Gyula magántanítványa volt. 1980-ban ütőhangszeresként Szabó Sándor gitárossal együtt létrehozta a Szabó-Major duót. Pályafutásának legjelentõsebb szakasza a SzaMaBa Trió volt: Szóbó Sándorral alkotott duójuk Bagi László gitárossal egészült ki. A Trió mintegy tíz éven át működött, vendég muzsikusokkal kiegészítve 3 lemezt készítettek, számtalan hazai és nemzetközi siker kapcsolódik a nevükhöz. A Trió feloszlása után önálló dobkoncerteket adott, de közös felvételen szerepel pl. Dresch Mihállyal, Grencsó Istvánnal, Kármán Sándorral, Heidrich Rolanddal, Szalay Tamással éppúgy, mint Szabó Sándorral, vagy az amerikai Kevin Kastninggal, ill. a német Ralf Gauckkal is.

Bővebben:

http://www.grencso.hu/

http://www.heidrichroland.hu/
http://www.balazsmajor.com/

Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2012 május 05

Részletek

Dátum: 2012. 05. 05.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: