KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

MEGAJAM

 

– fellépnek: a DIL MASTANA CSOPORT és az EAST GIPSY BAND, közreműködik: ÁBRAHÁM JUDIT (tánc) és KERÉNYI RÓBERT (fúvóshangszerek)-

 

 

Dil Mastana (fotó: Petneki Ábel) EGB

 

 

A Dil Mastana csoport Radzsasztán leghíresebb hagyományos zenész közösségéhez, a Langákhoz tartozó előadóművészek. Dallamaik változatlanul őrzik ezen ősrégi sivatagi kultúra zenei tradícióinak tisztaságát. Repertoárjuk tökéletes zenei harmóniában mutatja be az indiai radzsasztáni énekek tekervényes dallamait, a “szindhi szárangi” visszhangos hangjával aláfestve, valamint a hindusztáni klasszikus zenéből jól ismert tabla pergető ritmusának kíséretében. Az együttes tagjai: Bachu Khan, és Edu Khan kitűnő művészek, éveken át a Musafir együttes tagjai, majd, a Maharadzsa együttes zenészeként adtak koncertet a világ számos országában. Tagjai részt vesznek számos, hagyományos, és összevont együttesben: Rangila Langa Group, Gypsy Flamenca Group, Ismail Langa Family Group, stb. A Gypsy Caravan film zenei szereplői (Rendező: Jasmine Dellale)

 

Az East Gipsy Band új kezdeményezés a roma zenei hagyomány és a jazz ötvözése terén,élvonalbeli magyar roma zenészekkel. Az érzelem, a szenvedély, a virtuozitás, az egymásra való odafigyelés, de leginkább a szabadság áradó érzése egyaránt jellemzi ezt a két műfajt. Nagyszerűen illik egymáshoz a különböző tájakra jellemző autentikus roma muzsika, amely az improvizáció kiindulópontja, és a jazz. Az East Gipsy Band lenyűgöző eredetiséggel és a lehető legmagasabb szinten, ugyanakkor megközelíthetően és szórakoztatóan ötvözi a két vonulatot. /Pallai Péter/ A zenekarból jelen lesznek: Balázs József – zongora, Balogh Gusztáv – ének, Sárközi Lajos – gitár, hegedű, Balázs Elemér – dob

 

 

Ábrahám Judit Kerényi Róbert

 

Ábrahám Judit népzenész, népzene-kutató, táncművész, kulturális szervező. Erdélyben, Újtudnádon született, 1994 óta él Budapesten. 1992 óta jár Gyimesbe és Moldvába gyűjtő utakra, valamint zene- és tánctanulás céljából. Zerkula János, gyimesi muzsikustól tanult zenélni gardonyon, akit egyben mesterének tekint.1994-2000 között Kerényi Róbert, ill. Sára Ferenc által szervezett moldvai-, és gyimesi csángó zenészek és táncosok magyarországi fellépéseinek a segítője, valamint a szerda esténkénti Guzsalyas táncházak zenésze.

 

Kerényi Róbert furulyás, kavalos, a Tatros együttes egyik alapítója, 1997-ig annak vezetője.

A Tatrosból való távozása után életre hívta a Szigony zenekart, melyben olyan neves előadókkal muzsikált együtt, mint mestere, Zerkula János, vagy Dresch Mihály és Ábrahám Judit. A gyimesi és moldvai népzene talán legavatottabb, legelismertebb hazai megszólaltatója, az újabban érkező zenészgenerációk számára munkássága megkerülhetetlen és példaértékű. A táncházi mozgalomban való állandó jelenlétén túl különféle (olykor alkalmi) formációival eljutott nemcsak Európa számos koncertszínpadára, de Ázsia több országába is. Színházi előadásokban színészként, muzsikusként egyaránt szerepel. Saját formációival felvett lemezein túl ismertek gyűjtésiből válogatott lemezei, de vendémuzsikusként is állandó szereplője a zenei közéletnek.

 

Bővebben: www.abrahamjudit.com

 

 

Belépődíj: 1.500 Ft

2011 augusztus 18

Részletek

Dátum: 2011. 08. 18.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: