KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

GADÓ GÁBOR ÉS BARÁTAI

 

– Rohmann Ditta cselló, Fassang László Hammond-orgona, Szandai Mátyás bőgő –

Gadó és Szandai

Rohmann Ditta csellista, a Boston New England Conservatoryban 1993-1994-ig Suren Bagratuninál, 1995-2005-ig a Liszt Ferenc Zeneakadémián előbb Kertész Ottónál majd Perényi Miklósnál tanult. Kitüntetéses diplomát szerzett 2005-ben a budapesti majd 2007-ben és 2008-ban a baseli Zeneakadémián ahol Ivan Monighetti növendéke volt. Közreműködött Hungaroton és BMC hanglemezeken (Eugene Walckiers, Pertis Jenő, Horváth Márton Levente, Dukay Barnabás szerzői lemezein), számos TV- és rádiófelvétel készült vele. Koncertezett már Európában számos országban, az USA-ban és Japánban is. Repertoárja a barokktól a ma zenéjéig ível.

A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként és díjazottjaként Fassang László pályája 2002 óta töretlenül ível felfelé. Diplomáit a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire-on szerezte. Tanulmányait megszakítva 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Sapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt. 2002-ben a kanadai Calgary-versenyen elnyerte az improvizáció aranymedálját, 2004-ben pedig neki ítélték oda a világ legjelentősebb orgonaversenyének tartott Chartres-i verseny interpretációs nagydíját és közönségdíját. Szólólemezei jelentek meg Japánban és Franciaországban. Világszerte koncertezik, emellett a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskoláján improvizációt tanít. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében. 2006 óta a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Ugyancsak 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal és Prima Díjjal tüntették ki.

Rohmann és Fassang

Gadó Gábor hegedűn kezdte zenei tanulmányait, majd klasszikus gitárra váltott. A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium Jazz Tanszakán Babos Gyula növendékeként végzett 1983-ban, ezt követően élvonalbeli magyar dzsesszmuzsikusok együtteseiben szerepelt. Később nemzetközi formációkban is egyre gyakrabban tűnt fel. Első zenekarát Joy névvel szervezte meg, s azzal Cross Cultures címmel készített lemezt. Saját nevén 1991-ben jelent meg első albuma, a Special Time. 1995-ben Franciaországba költözött, de átmenetileg Londonban is élt. Öt év múltán Párizsban alakult meg a Gadó Gábor Quartet, melyben Matthieu Donarier tenorszaxofonon, Sébastien Boisseau nagybőgőn és Joe Quitzke dobon játszik. Francia társaival Greetings from the Angel címmel készítette első albumát, melyet a Homeward és a kimagasló sikerű Orthodoxia követett. 2003-ban elnyerte a francia L’Académie du Jazz által az év európai dzsesszművészének évente odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat, mely munkásságának eddigi legrangosabb elismerése.

A koncert az EJI (www.eji.hu) támogatásával jött létre.

Belépődíj: 1.200 Ft, diák 900 Ft (Jegyszedő kerestetik!)

2009 november 07

Részletek

Dátum: 2009. 11. 07.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: