KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Kalligram Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

PÉTERFY GERGELY: HALÁL BUDÁN című regénye

– a kötetet bemutatja MÉSZÁROS SÁNDOR, a szerzővel JÁNOSY LAJOS beszélget –

A Halál Budán a magyar történelem korszakváltó pillanatába vezet; főszereplője Michele d’Aste, nápolyi báró, aki harmincévesen hal meg Buda 1686-os felszabadításakor. A regény Bécs ostromával indul és végigvezet a Szent Liga törökök elleni hadjáratának helyszínein, de ez csak a felszín: a regény a halálkeresésről és az emlékezésről szól.
Az első rész elbeszélője Michele barátja, Solari lovag, aki a báró anyjának írja meg fia halála történetét. Ebben a részben mesés, mágikus elemek keverednek a naturalistákkal, és a cselekmény rejtett szálakon egészen a megírás “jelenéig” ível.
A második rész mindentudó elbeszélője (az albeszélő) Michele és Solari barátságáról, egy tragikus szerelemről és az első részben Solari által elbeszélt történet hátteréről, hazugságokról és tévedésekről szól. A hadjárat eseményei lírai betétekkel váltakoznak, és mindvégig megmarad az olvasót izgalomban tartó történet rejtélye, feszültsége.
A harmadik rész elbeszélője meghatározhatatlan, az első részben egy pillanatra feltűnő emlékező-zseni szövegkazlának fecnijeiből áll, amely látomásokat, párbeszédtöredékeket és leírásokat tartalmaz. Szárnyas ördögök bontják Mátyás palotájának köveit, visítva tépik, szaggatják a tornyok födémgerendáit.
A Halál Budán kortárs prózánk fontos eseménye.
Bővebben: http://www.litera.hu/irodalom/halal-budan http://www.es.hu/index.php?view=doc;20460
A belépés díjtalan!

2009 február 03

Részletek

Dátum: 2009. 02. 03.
Időpont: 18:39 - 20:39

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: