KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Kalligram Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

BAJTAI ANDRÁS: KEREKEBB NAPOK című kötete
– laudációt mond: Tarján Tamás irodalomtudós, egyetemi tanár, a szerzővel Mészáros Sándor, a Kalligram főszerkesztője és Tarján Tamás beszélget –

„Levetkőztél. Tested fénylett a hidegben, / akár egy felesleges ostrom”. Bajtai András költészetének metaforájaként is értelmezhetjük e „felesleges ostrom”-ot, hiszen verseinek beszélője rendre a Másikat szólítja meg. Aki még vagy már nincs jelen. Akár egy megkésett, farmeres trubadúr: vagy a vágy stádiumából, vagy a hiány, az elvesztés távlatából idézi meg azt az egyetlen történetet, amit mindközönségesen szerelemnek nevezünk. Vagy a szenvedély nyelvének. Ennek megtalálása és kimunkálása Bajtai András lírájának igazi tétje. A Kerekebb napok arról győzheti meg olvasóját, hogy a szerző jó úton jár. 


…megkésett, farmeres trubadúr…

Bajtai András költő, újságíró, 1983. december 3-án született Szegeden. Gyerekkorát Pakson töltötte. 2002-ben érettségizett a paksi Vak Bottyán Gimnáziumban. 2002 és 2008 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom, illetve összehasonlító irodalomtudomány szakos hallgatója volt. 1999-ben jelent meg első verse a Napútban, 2001-től publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban. Verseit azóta többek közt a Holmi, az Alföld, az Élet és Irodalom, a Kalligram, a Népszabadság, a Bárka, a Mozgó Világ, a Tiszatáj, a Műút, a Magyar Napló, a Hitel, a Prae, az Irodalmi Jelen, az Ex Symposion, a Liget és a Spanyolnátha közölte. Alapító tagja volt 2005 és 2009 között a Telep Csoportnak. 2005 óta tagja a József Attila Körnek, 2008 óta pedig a Szépírók Társaságanak, illetve a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesületnek.
Első verseskötete Az átlátszó város címmel 2006-ban jelent meg a Parnasszus Könyvek Új vizeken sorozatában, második verseskötete pedig Betűember címmel a JAK-füzetek 157. köteteként látott napvilágot a József Attila Kör és a Prae.hu gondozásában. 2011-ben elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap egyéves alkotói ösztöndíját, 2013-ban pedig Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. 2008 és 2011 között a Femina.hu újságírójaként és szerkesztőjeként, 2012 és 2014 között a Femcafe.hu vezető szerkesztőjeként dolgozott. 2014 óta szabadúszó újságíró, többek között a HVG Extra, a VS.hu és az Alexandra Könyvjelző állandó szerzője. Cikkeit továbbá a Player.hu, a Líra Könyvklub, a Filmvilág, a Prizma, a Filmhu, a Prae.hu, a KönyvesBlog, a Litera és a life-style.hu közölte. A Lelkigyakorlatok világirodalmi versblog alapító szerkesztője Sirokai Mátyással közösen, akivel a VS.hu Beat Hotel című irodalmi dossziéjának cikkeit is jegyzi.

A program a Summa Artium támogatásával jött létre.

A belépés díjtalan.

Napi menü:
Húsleves daragaluskával
Rostonsült csirkecomb filé, ropogós salátával, sült burgonyával
/Napi levesünk húslevesre, főételünk rántott sajtra cserélhető./

2014 június 04

Részletek

Dátum: 2014. 06. 04.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: