KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Noran Libro Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

A BARNA TÁSKA
Egy hadifogoly naplója és levelezése 1914 – 1918 című kötet
– közreműködnek: Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó ügyvezető igazgatója, a kötet kiadója, Dr. Karsai László történész, egyetemi tanár, Bán János színművész, továbbá a kötet szerzői és összeállítói: Kornis Anna és Takács Ferenc –


A Pesti Hírlap 1915. szeptember 15. számában megjelent üzenet  feladója, Kornis Jenő Przemyśl  kapitulációját (1915. március 23.) követően esett orosz fogságba.  A következő három évet Oroszországban töltötte hadifogolyként. Egy évig egy szamarkandi (ma Üzbegisztán) láger lakója volt, majd – mikor társaival együtt átvezényelték a Moszkvai Kormányzóságba – további két éven át mezőgazdasági munkát végzett. 1918. március 25-én néhány bajtársával együtt megszökött a hadifogságból, és szerencsésen hazajutott Magyarországra.

Hazatérte után a fogságból hazahozott naplóját, leveleit, feljegyzéseit és fényképeit egy női kézitáskába helyezte – hogy mikor, nem tudjuk pontosan. A Kornis család lakásában azután a barna táska hosszú évtizedekre eltűnt a szekrények mélyén. Létezéséről mindenki tudott, de csupán mostanában derült ki, hogy milyen páratlanul érdekes dokumentumokat tartalmaz az első világháborúról, a harctér és a hadifogság gyötrelmes mindennapjairól.
A barna táska ezt a megkapó és magával ragadó személyes tanúságtételt tárja a nyilvánosság elé. A kötet szerkesztői, Kornis Anna (Kornis Jenő unokája) és Takács Ferenc (Kornis Anna férje) munkájukkal egyben Kornis Jenő, Przemyśl hős védője és a holokauszt áldozata előtt tisztelegnek.
A belépés díjtalan

2015 május 26

Részletek

Dátum: 2015. 05. 26.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: