KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Magvető Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

KOLLÁR-KLEMENCZ LÁSZLÓ: MIÉRT TÁVOLODNAK A FÁK? című novellás kötete
Szegő János hozza a kérdéseket, Révai Sára a novelláskötethez készült fényképeket, Lantos Iván pedig a bugaci hajdinás palacsintát
Kollár-Klemencz László válaszol, felolvas, és talán egy kicsit zenél is


Új természetírások

Talán ilyen szelíd és töprengő ember lett volna Szindbád, ha érett férfikorba ér. Ilyen, mint ennek a szinte regénnyé összeálló novellaciklusnak a hőse, Toszka. Aki csak figyel, él, szeret, próbál egyenes és tisztességes lenni, hagyja, hogy megtörténjenek a dolgok, mégis ellenállhatatlan derű és pimaszság árad belőle. Olyan sok odaadás és életigenlés van benne, hogy muszáj vele menni. Úgy kell látni a világot, ahogy ő. Az eddig dalszerzőként, frontemberként és filmesként ismert Kollár-Klemencz László lírai alteregója.
Vérbő mégis alázatos, dallamos mégis pontos próza ez. Talán azért férnek meg benne egymás mellett a dolgok, mert a főhős tanyán él, a természet közelében, tudja, hogy a halál az élet része, látja, milyen egyszerűen szép dolog a vágy, az elmúlás, a hűség. És Toszka mindenre rácsodálkozik, gyönyörködik a létben, hogy milyen sokfélék vagyunk és mennyi mindent tudunk akarni.
Toszka különös figurákkal találkozik, nehéz, mai sorsokat lát, elmúló dicsőségeket, megtörhetetlennek látszó, mégis pálcikaként elroppanó életutakat. És mégsem omlik össze, nem sajnálja magát. Érzékeny és őszinte, miközben tele van megnyugvással, jókedvvel. Minden novellában ott van a hétköznapok gyönyöre, az egészen egyszerű történések mögötti varázslat.
Bölcs első kötet ez, mert nem bölcselkedik fölöslegesen. Kollár-Klemencz Lászlónál a történés maga a tanulság, és ez igazán szórakoztató tud lenni. Vagy ahogy ő írja rólunk, ,,Mindenki szép.”
Grecsó Krisztián

Kollár-Klemencz László (1966) a Kistehén zenekar énekese, dalszerző szövegírója. Rendező, filmes. 1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki karán szerzett diplomát, Tájrendező szakon. Az 1991-ben alapított Andersen zenekar tagja volt. Az együttes több klipjét bemutatták az MTV 120 Minutes című műsorában. Két lemezük jelent meg. Európai és amerikai turnéjuk is volt. Végül 1994-ben oszlott fel a zenekar, amikor David Bornstein énekes visszaköltözött Amerikába. Ezek után sokáig nem foglalkozott zenéléssel. 1991 és 1999 között a Varga Stúdiónál dolgozott, mint forgatókönyvíró, rendező, animátor, gyártásvezető, rövidfilmek zeneszerzője, grafikai tervező, látványtervező. 2002-ben a Sziget fesztivál reklámjaként vált népszerűvé a Kistehén figurája, melyet Igor Lazin rajzolt. A Kistehén dalt Kollár László írta és énekelte fel. A hatalmas siker után felkérést kapott, hogy készítsen el egy egész albumot. Az első lemez Zene a nyulaknak néven jelent meg. Ezután nagyjából kétévente jelentetett meg új albumot. Állandó stílusváltás jellemzi ezeket a korongokat. A kultúrlakodalmastól a melankólikus keringőkön át a rockig mindenféle zenei stílusba belekóstolnak. A zenélés mellett rövidfilmeket, reklámokat, klipeket rendez. 1999-ben alapító tagja volt a MyFILM stúdiónak. Aktív tagja a 2011-ig négy albumot megjelentető Budapest Bár projektnek. A Kistehén több amerikai és európai turnét tudhat a háta mögött. Több lemezük amerikában is megjelent, angol – magyar kevert módon. A zenélés és a filmezés mellett Kollár-Klemencz László novellákat is ír. A 2008-as amerikai Kistehén turné után megjelent egy könyve, mely a turné során írt naplóbejegyzéseit tartalmazta. Többnyire rendszeresen publikál a litera irodalmi oldalon. Jelenleg a Rájátszás aktív résztvevője. Költők és énekesek összefogása ez a produkció. A zenészek verseket zenésítenek meg, a költők szövegeket írnak a zenészeknek. Kollár-Klemencz László Erdős Virággal és Grecsó Krisztiánnal dolgozik együtt a produkcióban.
http://magyarnarancs.hu/zene2/nincsen-eros-szubkultura-94204
A belépés díjtalan

2015 május 21

Részletek

Dátum: 2015. 05. 21.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: