KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Műút folyóirat szerkesztősége , továbbá a miskolci Szépmesterségek Alapítvány, valamint a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy a
Műút-könyvek sorozat 23. köteteként megjelent

BECK ANDRÁS: SZAKÍTÓPRÓBA
Karinthy, a Nihil és akinek nem kell című könyve
– a szerzővel Radnóti Sándor esztéta, kritikus, filozófus és Jenei László, a kötet szerkesztője beszélgetnek –


Artisjus-díj 2016

Fülszövegként a könyv első bekezdése olvasható:
Nem volna semmi rendkívüli abban, ha a Nihil című Karinthy-vers megjelenését korszakos eseményként jegyeznék fel irodalmi évkönyveink. Ha úgy gondolnánk rá, ahogy mondjuk a Tavaszi áldozat bemutatójára vagy Duchamp első readymade-jeire gondolnak a művészet nagyvilágában. Kiválthatott volna azonnali zajos botrányt, mint Sztravinszkij darabja, de akár később, évtizedek múltán is megnőhetett volna a híre és hatása, tudatosulhatott volna jelentősége, mint Duchamp biciklikerekének és hólapátjának. Hiszen ez a vers, mely a Nyugat 1911. január 1-jei számában jelent meg, valóságos időzített bomba volt: explicit kihívást jelentett nemcsak a korszak átlagolvasója, de még a modernség nevében fellépő Nyugat irodalom- és művészetfelfogása számára is. Aztán a botrány mégis elmaradt. Ezért az, aki ma, száz évvel megjelenése után a Nihilről ír, egy kicsit még mindig a felfedező pózában tetszeleghet, miközben a vers bizonyos értelemben közszájon forog.

Beck András esztétaként és irodalomkritikusként egyaránt ismert. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének adjunktusa, ahol szakterületei az amerikai pragmatizmus filozófiája és kultúrája, a művészetelmélet és a kortárs művészet. 1998-tól egy éven át volt a Nappali ház irodalmi és művészeti folyóirat szerkesztője, 2010-ben Balassa Péter-díjat, 2011-ben pedig Déry Tibor-díjat kapott.
1992-ben jelent meg a magyar nyelvű irodalomkritika pódiumán első, Nincs megoldás, mert nincs probléma című kötetével, amelyben eddig példátlan módon vállalta kritikusi létbizonytalanságát és szuverén módon elemzi tevékenységét. Második könyvéhez már maga Eszterházy Péter írt ajánlást, amelyben kiemeli, hogy Beck András a „legjobb problémázó”. Eszterházy szerint a Hagyni a teóriát másra megszólalásai olyanok, mintha nem is kritikát írna, pedig a kötet írásainak egy része műbírálat.
Az este az NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2016 március 02

Részletek

Dátum: 2016. 03. 02.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: