KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

Az Athenaeum Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

AYU UTAMI: SAMAN című kötete
A beszélgetés résztvevői:
Csányi Triverah Indah, Kalmár Éva (sinológus, műfordító), Vécsei Anna (fordító)
Moderátor: Lukácsy György (kritikus)
A regényből részleteket olvas: Petrik Andrea, színművész
A beszélgetést autentikus, szumátrai táncbemutató zárja.Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az indonéz írónő, Ayu Utami, a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra magyar fordításban is napvilágot látott SAMAN című regényének könyvbemutatójára.
„1975-öt írtunk. Apám egy különös, új városba küldött. Hatalmas volt, valóságos dzsungel, így anyám mindig két vekni kenyérrel indított útnak az iskolába. Az egyiket azért adta, hogy megegyem. A másikat meg, hogy szétmorzsolva nyomot hagyjak magamnak, amit később hazáig követhettem. Rengeteget tanultam Jancsitól és Juliskától. Az ő apjuk is gonosz volt.”
Ayu Utami számos díjjal jutalmazott indonéz szerző, aki éppen húsz éve megjelent első regényével azonnal az indonéz irodalom élvonalába került. A marquezi érzékiséggel megírt tabudöntögető regény több tér-, és idősíkon át haladva mutatja be egy fiatal fiú misztikus élményeitől pappá szenteléséig vezető útját (s tovább, ahogy egy véletlen találkozást követően rabul ejti a szumátrai falu lakóinak elképesztő mértékű kiszolgáltatottsága), valamint a családi és társadalmi elvárásokra egyaránt sajátos választ adó gyermekkori barátnők (mostanra mind felnőttek) olykor megbotránkoztató, máskor megmosolyogni való kitörési kísérleteit. Vajon kié az életünk? Mit jelentenek számunkra: Isten, hagyomány, szülők, vagy – a fantáziánkba rekedt vagy épp nyíltan megélt – szexualitásunk? Felnőtté válás történet ez is, vagy ha úgytetszik „felfedezés történet” pedig már azt hittük, hogy harminc évesen, rég túl vagyunk rajta.


Vécsei Anna        Csányi Triverah Indah         Kalmár Éva

Szerelmek a zavargások idején. Ayu Utami tabudöntögető regényében a világ legnépesebb iszlám országában, Indonéziában felnőtt négy nő sorsát kísérhetjük figyelemmel. A folyamatot, ahogy megszabadulnak társadalmi kötöttségeiktől, és szexuális ébredésük történetét. Egy átalakuló világot látunk, a női emancipáció (Európából olvasva nagyon megkésettnek tűnő) XX. század végi kibomlását. Yasmin, Cok, Sakuntalá és Laila sajátos szabadságharcot vívnak, a helyüket keresik, és ezt a küzdelmet egy titokzatos hős, a korábban katolikus papként szolgált emberi jogi aktivista, Saman ösztönzi, segíti, irányítja. A női öntudatra ébredés regénye ez a könyv, a személyes drámák krónikája, a test felfedezésének könyve. Miközben a drámai csúcsponthoz a Suharto-diktatúra utolsó hetei, az eszkalálódó és egyre véresebb diáklázadások, vagyis a nagyon hirtelen átalakuló Indonézia társadalmi krízise adja a hátteret. A regény hazájában rengeteg díjat nyert, az összesen 34 kiadásban megjelent könyvet több mint százezer példányban adták el, mielőtt világhódító útjára indult.
A részvétel ingyenes. Előzetes regisztrációt nem igényel.
Szeretettel várunk mindenkit!

2018 április 20

Részletek

Dátum: 2018. 04. 20.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: