KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Tempevölgy Folyóirat és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

ZEND RÓBERT: BIBLIAI IDŐKBEN ÉLTÜNK című könyve
– a kötetet bemutatja: Szkárosi Endre, valamint a költő lánya, Natalie Zend –

„Magyarország és Kanada különbözik egymástól, amit az újkanadás felháborodva vesz tudomásul. (Népszerűen: honvágya van.) Így például Magyarország kicsi, Kanada nagy. Pesten a feketekávé gyakori és drága, itt olcsó és ritka. Ott mindenki magyarul beszél, itt csak majdnem mindenki. Ott a nők komolyan hajlandóak, itt mosolyogva nem. Ott leányanyának lenni dicsőség volt, itt hasznos. Ott keleti szomszédunk a rettegett Szovjetunió volt, itt viszont nyugati szomszédunk lett. Otthon a politikusok vezették a proletárokat, itt viszont a kapitalisták a politikusokat. Stb.
E különbségek kissé megrázóak, így nem csoda, ha a 16 éven felüli emigránsok, akik megrögzött szokásokkal jöttek el hazulról, ideérkezésük után néhány nappal néhány szerény reformot szeretnének bevezetni Kanada viszonyaiban.”
Zend Róbert: Vidám tanfolyam újkanadásoknak


Zend Róbert groteszk hangvételű önéletrajzában
így ír (egyesszám harmadik személyben) saját emigráns magyar írói helyzetéről: ,,sosem állt még úgy anyagilag, hogy könyveit saját költségén ki tudta volna adni: emigráns magyar költőnek lenni tudvalevőleg költséges vállalkozás és Zend rossz üzletember… A Magyar Élet, a Torontói Tükör, a Menóra, a Szivárvány, a Képes Világhíradó és az Irodalmi Újság hasábjain igen szórványosan közölt írásaival Zendnek sikerült az emigráns magyar irodalom egyik legkevésbé ismert alakjává küzdenie le magát.”. És rögtön az önéletrajz mellé állíthatjuk a kanadai írót, Robert Zendet, a CBC rádió ünnepelt producerét, akiről nemrégiben Torontóban utcát neveztek el. Hiába a megérdemelt siker, maga mögött hagyott világában ismeretlen maradt. Ez a kettősség – a hontalan, számkivetett magyar és a nemzetközi hírnévnek örvendő kanadai költő – jellemzi a most közreadott írásokat és teremtenek érzékelhető feszültséget a költői világban.

Zend Róbert 28 évesen, az ’56-os forradalom után emigrált Kanadába és lett a kanadai költészet egyik legkiemelkedőbb alkotója. Korai halála miatt Magyarországon szinte teljesen ismeretlen maradt. A 2017-ben megjelent Bibliai időkben éltünk című kötet Zend Róbert magyar nyelven írt munkáiból nyújt egy átfogó válogatást.


A belépés díjtalan.

2018 július 03

Részletek

Dátum: 2018. 07. 03.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: