KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

CSERJÉS KATALIN: ‘BAJNOK
tanulmánykötet a Hajnóczy-hagyatékból, kommentárokkal


„A megnyílót elzárja roppant távolság…”

Cserjés Katalin (az SZTE nyug. docense, a Hajnóczy Péter Hagyatékgondozó Műhely vezetője): ’Bajnok. Tanulmánykötet a Hajnóczy Péter-hagyaték darabjaihoz, könyvbemutató beszélgetés és kiegészítő program. A tanulmányok közt a Műhely tagjainak írásaiból is olvashatunk. A szerzővel Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, a Hajnóczy-hagyaték 30 éven át őrzője, majd átadója beszélget. Megszólal még: Hoványi Márton PhD, az ELTE TÓK adjunktusa, a 2020. novemberi online Téboly-konferencia szervezője, kiemelt Műhelytagunk
Kiegészítő programok: Németh Zsófia műhelytagunk bemutatja új könyvét: A humánum nevében, Tempevölgy, 2021. Az egyik intapusztai ápolt, Szépvölgyi Aliz hátrahagyott szépirodalmi szövegei, kommentárokkal, felolvasással Ludmán Katalin miskolci doktorandusz számol be a Hajnóczy-hagyaték áttekinthetővé tétele, elektronikus rögzítése érdekében végzett munkájáról – (felolvasásban) Rácz Lőrinc fénytechnikus és A parancs című szöveg disszertánsa bemutatja a 2018-as szegedi Hajnóczy-konferenciára készített fény-installációja dokumentumait, Fekete fény a sötétben / Black Cube, HAJNÓCZY konferencia és mesterkurzus In memoriam Nagy Tamás, SZTE BTK, Régi Zsinagóga, Szeged, 2018. október; továbbá a Téboly-konferencián elmondottak továbbgondolását (Hangok a sötétben, A téboly menyasszonya – (Elme)betegség és terápia Hajnóczy Péter életművében. Lezárhatatlan párbeszédben, VII. Országos Hajnóczy Péter konferencia). (felolvasó bemutatásban) Bemutatkozik Malya Attila festőművész, a ’Bajnok könyvborítójának elkészítője; vetítés a művész további munkáiból Kancsó Luca kortárstánc-művész improvizációja Hajnóczy Péter egyik enigmatikus szövegére: Gyűrűk

E kötet a Hajnóczy-hagyatékhoz fűzetett: csupa töredékhez, vázlathoz, befejezetlen kezdeményhez, szövegforgácshoz és ígérethez.
(…)

Mozaik ez a könyv (10 évnyi kereső-feltáró munka gyűjteménye), avagy kirakó: az emlékezet s a sokszerű inter– és autotextusok helye, középpontban a sok kisebb-nagyobb feltárással, találattal, melyek, reményeink szerint, tovább erősítik a Hajnóczy-olvasók kedvét és invencióját a kanonizált nagyszövegek irányában is!
(…)
Hajnóczy nem tud elévülni, most úgy hiszem. Mániákus, önmagát kényszerítő, csillapíthatatlan kísérletei, nem a külvilág számára, nem az olvasók kegyeiért tett radikális gesztusai, roppant nehéz, változatos szöveghelyei nem múló feladatot adnak elemzőinek. S komor örömet hűséges olvasóinak.
Cserjés Katalin

Könyvajánló a Tiszatáj online oldalán: ITT
A belépés díjtalan.

2021 szeptember 16

Részletek

Dátum: 2021. 09. 16.
Időpont: 18:00 - 22:00