FOLYÓHANG // KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

FOLYÓHANG // KÖNYVBEMUTATÓ

A Fekete Sas Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatja, hogy megjelent

TOMAJI ATTILA: FOLYÓHANG című kötete
– a szerzővel Szepesi Dóra újságíró, költő beszélget, zenél Győrffy Ákos költő, aki egyben kötet szerkesztője is –


“Hol a keserves istenben van az, ami / miatt éltem én is, mint a szarvasok.” – írja Tomaji Attila Semmi és valami című versében, és talán tényleg ez az egyetlen kérdés, ami egész életünkben kísért minket. A Folyóhang című kötet nem válaszolja meg ezt a kérdést, ennél többre vállalkozik: egy ember “vertikális” életének meghatározó pillanatait veszi sorra, megpróbál bevilágítani azokba a mélységes mély tárnákba, amelyek a lélek labirintusának mélyén sötétlenek.
Tomaji Attila versei zárványszerűek, ami itt és most azt jelenti, hogy a kortárs költészet mindenkori divatjairól nem vesznek tudomást. Mindez lepereg róluk, mint a Duna megszáradt iszapja a lábfejünkről, egy augusztusi fürdőzés után. Aki ezekben a versekben beszél, bátran és kendőzetlenül szembesül olyan – mára szinte kihaltnak tekinthető – emberi állapotokkal, mint a megrendültség, a melankólia vagy a szerelem. Tomaji közeli rokona Rilkének, Pilinszkynek és Dobai Péternek, ugyanabból a perspektívából beszél. Halottak és élők, égbolt és erdő, tenger és folyó, gyerekek és nők, éjszaka és bor. A költészet örök témái tehát. Tomajinál mindez mégis friss és elementáris fényben jelenik meg, egy olyan világot alkotva újra, amelyben a versnek még tétje és funkciója volt: segített élni.
Győrffy Ákos 

Tomaji Attila (Budapest, 1959) költő, szerkesztő, tanulmányíró, tanár. Az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakán, majd az ELTE Bölcsészkarának magyar szakán végzett, ugyanitt PhD-zett is. Szerkesztője, tanulmányírója, ill. szöveg-gondozója volt Rákos Sándor (2003), József Attila (2003), Somlyó György (2005) és Sánta Ferenc (2005) válogatott műveinek, amelyek az Alexandra Kiadónál jelentek meg. Márai Sándorról szóló könyve 2009-ben jelent meg az Elektra Kiadóháznál.
Verseskötetei:

Torzó (Kurucz Gábor, 1991)
Keresztmetszet (Alterra Kiadó, 2004)
Sötéttiszta sáv (Fekete Sas Kiadó, 2010)
Saját sors (L’Harmattan Kiadó, 2017)
Pentimento (Fekete Sas Kiadó, 2019)
A belépés díjtalan.

2021 október 22

Részletek

Dátum: 2021. 10. 22.
Időpont: 18:00 - 23:00