KÖNYVBEMUTATÓ // NINCS ITT SEMMI…

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ // NINCS ITT SEMMI…

A Prae Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatja, hogy megjelent

NYERGES GÁBOR ÁDÁM: NINCS ITT SEMMI LÁTNIVALÓ című kötete
–  a házigazda Simon Márton, beszélgetőtársai pedig a szerző és Benedek Anna, a könyv szerkesztője –

“Nincs itt semmi látnivaló. Közlik elhárítólag, „mintha mi sem történt volna”, a kirendelt hatóságok, rendészeti hivatalok, a teljhatalmi illetékesek. A „madarak közjegyzői figyelme” alatt kiszállnak a rendfenntartó szervek, a bűnügyi helyszínelők. Aztán a nyomozók és a nyomozati anyagok is eltünedeznek a szürkületben.
De Nyerges Gábor Ádám öttételes művében minden nyomozás folytatódik a felfüggesztett történetekben, precíz szavakban, képsorokban, kint és bent, mindenütt a körbeszalagozott, eltitkolt és tétlen tetthelyeken. Csak körül kellene nézni az elveszett tárgyak, eltűnt emlékek, akták, emberek, arcok kapcsolati osztályán – a részvét és a gyűlölet gyűrődéseiben.
Nyomozni még! Nyerges verseskönyvében keresztüllátni az ismétlődő tájakon, lepusztított környékeken… Lezárt térségeken, lelakott városokon keresztül ragyog föl, villog a visszatérő, végleg lepörgő pillanatképek fénye s félhomálya: a látás feszesre szabott, ironikus, komor, abszurd, szabad retorikája.
Látni, leírni, nem félni már időtlen félmosoly. Humor a magasban. Mert a mélyebb rétegekben mindig maradnak helyszínek, szóképek, szép hasonlatok, vizsgálatok, kísérletek, körülmények, és bizonyíték hiányában ott van a szembesítés: ha van szem hozzá, s szembenézni kell.
Nincs itt semmi látnivaló? Pedig minden könyv látlelet lehet. A költészetekben általában látnivalóan sok létnivaló van.
Kovács András Ferenc

Nyerges Gábor Ádám (Budapest, 1989) magyar író, költő, szerkesztő. 2010-ben szerezte magyar alapszakos, 2012-ben irodalom- és kultúratudomány mesterszakos diplomáját az ELTE Bölcsészettudományi Karán. 2016 óta publikál egyebek között verseket, novellákat, regényrészleteket, kritikákat, tanulmányokat és esszéket. Az Apokrif irodalmi folyóirat alapító főszerkesztője, a Fiatal Írók Szövetsége és az Apokrif közös könyvsorozatának (Apokrif Könyvek) társ-sorozatszerkesztője (Fráter Zoltánnal). Szerkesztőként közreműködött a Magvető Könyvkiadó, a L’Harmattan és a Balassi Kiadó kiadványaiban. 2021 óta a Joshua Könyvek szerkesztője. Eddig négy verseskötete (valamint egy ötödik, Petrence Sándor álnéven) és két regénye jelent meg. Pályakezdését a posztmodern szövegszervezés, az ironikus hangvétel és a klasszikus hagyományokkal és formakultúrával folytatott aktív párbeszéd jellemezte, leginkább Orbán Ottó hatását mutatva. 2015-ös, Az elfelejtett ünnep, valamint 2018-as, Berendezkedés című kötetei hangvétele folyamatosan eltávolodást mutatnak korábbi nyelvjátékos poétikájától.
Művei
Helyi érzéstelenítés (versek), Orpheusz Kiadó, Budapest, 2010
Számvetésforgó (versek), Parnasszus Könyvek, Budapest, 2012
Sziránó (regény), Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2013
Fagyott pacsirta (versek), Prae Kiadó, Budapest, 2013
Az elfelejtett ünnep (versek), Műút Könyvek, Budapest, 2015
Sziránó (regény), 2. kiadás, Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2015
Berendezkedés (versek), Prae Kiadó, Budapest, 2018
Mire ez a nap véget ér (regény), Prae Kiadó, Budapest, 2020
Az est végén Novan zenéjére felolvasva hallhatjuk Nyerges verseit. https://soundcloud.com/novanpsyact
A kötet akciós áron megvásárolható lesz, valamint, az elsők között, az előrendelők is átvehetik korábban megrendelt példányaikat.
A könyv előrendelhető a kiadó webshopjában:
https://www.praekiado.hu/termek/nincs-itt-semmi-latnivalo/
A belépés díjtalan.

2022 április 13

Részletek

Dátum: 2022. 04. 13.
Időpont: 19:00