KÖNYVBEMUTATÓ // VÉTKEK…

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ // VÉTKEK…

A Portugál Nagykövetség, a Kalligram Kiadó, valamint a Nyitott Műhely örömmel tudatja, hogy megjelent

LUÍS DE CAMEÕS: VÉTKEK, BALSORS, SZERELMEK című kötete
– köszöntőt mond Jorge Roza de Oliveira, Portugália nagykövete és Joaquim Pimpão gazdasági és kereskedelmi tanácsos, Mohácsi Árpád műfordítóval Rákóczi István és Mirkó Anna beszélget, korhű zenéről a Hármashatár trió gondoskodik –


A verseket Mohácsi Árpád fordította

Köszöntőt mond Jorge Roza de Oliveira, Portugália nagykövete és Joaquim Pimpão gazdasági és kereskedelmi tanácsos. Rákóczi István, egyetemi tanár, Mirkó Anna olvasószerkesztő és Mohácsi Árpád műfordító beszélget a versekről; lesz továbbá korhű zene, amelyről a Hármashatár trió gondoskodik, a koccintáshoz szükséges, jóféle vörösborról pedig az AICEP.

“Luís de Camoes elsőrangú költő, szonettköltőként pedig csak a legnagyobbakkal említhető egy lapon, mint Shakespeare vagy Ronsard. Megérdemli, hogy időnként (nemzedékenként?) újrafordítsuk a verseit.A jelen válogatás 128 szonettet és 5 hosszabb költeményt tartalmaz. A verseket Rákóczi István válogatta, aki nagy szakértelemmel kereste ki az egyes témákat és motívumokat leginkább reprezentáló verseket, illetve segített értelmezni a helyenként kissé homályos szövegeket. Ezt ezúton is nagyon köszönöm neki. (…) Camoes tökéletesen ismeri a régi és az új költészet szabályait, a közönséges kliséket és szabályokat, de képes ezektől elvonatkoztatni, és talán ezért olyan nagy költő. A kor divatja szerint ír szerelmes verseket, rajong a hölgyekért, de érződik, hogy ezek a hölgyek nem egyszerűen a képzelet szüleményei, a kordivattal ellentétben van testi valójuk, és mélyen átélt érzelmek vannak a sorok mögött. És hiú és sértődékeny, és szeretne csillogó beszédével és tudásával felvágni a kiszemelt hölgy vagy éppen a potenciális versenytársak előtt. Nagyon lehet szeretni benne az embert a gyarlóságaival és a kérkedéseivel együtt. Hát hogyne értenénk meg azt az embert, aki egy zöld szempárért így tud lelkesedni! Mélyen emberi a hibáiban.”
Mohácsi Árpád
A belépés díjtalan.

2023 február 02

Részletek

Dátum: 2023. 02. 02.
Időpont: 19:00 - 22:30