KÖNYVBEMUTATÓ // FECSKE MILÁN ÉLETE ÉS…

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ // FECSKE MILÁN ÉLETE ÉS…

A Kalligram Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatja, hogy megjelent

KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN: FECSKE MILÁN ÉLETE, JÓ SORSA ÉS VISZONTAGSÁGAI című kötete
– a szerzővel Kadarkai Endre beszélget, a könyvből Máté Gábor olvas részleteket, a konyhában: Cserna Szabó András és a házigazda –

A szatirikus hangvételű regény Fecske Milánt, a pikareszk hőst követi a dunántúli domboktól a Himaláján át a Pireneusok lábához. Főszereplője korunk csavargója, aki a társadalom peremén, ügyessége és eszessége révén próbál boldogulni. Ő Kakuk Marci mai utódja, aki – ha csak teheti – úton van, messzi tájak, különleges ételek éles szemű megfigyelője, és persze a nőket jobbára sikerrel hajkurászó hódító. Csak kevesen tudják úgy szóra bírni, megnyitni az útjai során megismert embereket, mint Milán, és csak kevesen tudnak néhány oldalban teljes életeket úgy ábrázolni, mint a kötet szerzője. Fecske Milán – hogy csak néhányat említsünk – belelát a göteborgi magyar emigráns magányába, a párizsi szálloda tunéziai recepciósának kettős életébe, az amerikai tengerészgyalogos szexuális nyomorúságába, a gangeszi csónakos szégyenébe, a svéd házaspárok titkos nemi életébe, az orosz vonatkalauznő buja szokásaiba, a lapp lány titkos kapcsolatába sámán őseivel, az etióp szépség gasztronómiai szokásaiba, az érinthetetlen indiai halottégetők családi ünnepségeibe. Csupa szeretnivaló kisember titkába. Talpraesett hősünk meghitt kapcsolatba kerül velük, hogy aztán mindezeket sok humorral, sodró lendülettel elénk tárja.
“Mint egy sült fagylalt, olyan volt az az örebrói diszkó. Körben a lányok – az édes, remegő tojásfehérjehab, ami fölforrósodott a sütőben -, belül, a pultnál meg a jéghideg fagylalt, a részeg férfiak, akik, mint a fagylalt a piskótaalapra, úgy tapadtak a pulthoz. Na, Milán, most te jössz, mondtam magamnak, hát nemhiába sajátítottad te el az Ifjúsági- és Úttörőház táncszakkörében Elemér bácsitól a társastáncok ördöngös lépéseit. Nagy hasznát veheted most ennek! Csak bátran! És bizony kellett a biztatás, mert mit tudhattam én, hogy a fiútársaság nem fordul-e hátra, hogy idegen szívrabló közeleg. Egy igazi ravasz róka, aki éppen valamelyik fiatal jércéjükre kíván lecsapni. Mert bizony a szülővárosom környéki települések diszkóin, báljain igencsak megverték az efféle betolakodókat. De a legnagyobb meglepetésemre, egyáltalán nem érdekelte őket, hogy sorra kérem föl a lányaikat. És azért sorra, mert ki kellett fürkésznem, hol élnek, miből élnek, tanulnak vagy dolgoznak-e. Hiszen korántsem a legfiatalabb, leghamvasabb Anita Ekberg-hasonmásokat kerestem, hanem a lakással rendelkező szőkéket, akik minimum állják a cechjüket, sőt, esetleg a csóró magyart is meghívják.”

Kerékgyártó István (Kaposvár, 1953) szabadúszó író. A Pécsi Tudományegyetemen jogot, az ELTE-n filozófia szakon végzett. 1977–1989 a Pécsi Egyetem tanársegédje, majd adjunktusa. 1990 és 1993 között privatizációs tanácsadó; 1994 és 1998 között befektetői konzorciumok tagja, közép- és nagyvállalatok társtulajdonosa. 1998-99 az Országos Rádió és Televízió Testület főigazgatója. 1999-től szabadfoglalkozású író. Szenvedélyes utazó, ha csak teheti, hátizsákkal Ázsia országaiban kalandozik.
Magyar nyelven megjelent kötetei:
Vagyonregény, 2001
Makk ász az Olajfák hegyén, 2003
Trüffel Milán, avagy egy kalandor élete, 2009
Rükverc, 2012
Hurok, 2014
Makk ász az olajfák hegyén, 2016. (javított kiadás)
A rendszerváltó, 2017
Szeretett Gazdám avagy Egy vezér ifjúkora, 2020
Márki, aki hatévesen megmentette a világot, 2020 (meseregény)
Emma, aki Leó Kabrióval megmentette a Földet, 2022 (meseregény)
A belépés díjtalan (de minden támogatást köszönettel fogadunk).

2023 május 26

Részletek

Dátum: 2023. 05. 26.
Időpont: 19:30 - 23:00