KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Napvilág Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy meglent
MENYHÉRT ANNA: NŐI IRODALMI HAGYOMÁNY, továbbá

CZÓBEL MINKA: KÉT ARANY HAJSZÁL című kötete

– beszélgetőtársak: Menyhért Anna szerző, Borgos Anna irodalmár, genderkutató, Turi Timea költő, irodalomkritikus és Arató László tanár, a Magyartanárok Egyesületének elnöke

Menyhért Anna kötetében abból az alapvetésből indul ki, hogy búvópatakként ugyan, de létezik a magyar irodalomban női irodalmi hagyomány. Ezért nem a már jól ismert irodalomtörténeti vonalak mentén tanulmányozza a női irodalmat (nem a Nyugat női íróiról beszél például), hanem saját hagyományvonalat épít ki. Előszavában olvasmányos stílusban tisztáz a gender studies szempontjából fontos alapkérdéseket kánon és hagyomány összefüggésben, s vázolja, hogyan értelmezi a női irodalom fogalmát. Felhívja a figyelmet arra, hogy a középiskolai oktatásban női írókról gyakorlatilag nem esik szó: Szapphó és Nemes Nagy Ágnes az a két női szerző, akiket a gimnáziumi tankönyvek tárgyalnak.Öt fejezete öt női írót tárgyal, az irodalomelmélet legújabb fogalmai mentén. A fejezetek címe és a tárgyalt írónők a következők:
Szerelem és kánon között. Erdős Renée
Titokkal a kánonban. Nemes Nagy Ágnes és a női irodalmi hagyomány

A másság kánontalansága: a boszorkány. Czóbel Minka
Titok, test, trauma: Írófeleség a kánon peremén. Kosztolányiné Harmos Ilona

Múzeum, kultusz, emlékezet: kánonba zárva. Lesznai Anna

Czóbel Minka 1855-ben született, gazdag arisztokrata családban. Justh Zsigmond hatására kezdte el műveit kiadni 35 éves korában, 1890-ben, s azt ezt követő 16 év alatt rengeteget publikált.
A Két arany hajszál (1908) meglepően friss hangú szöveg. A gótikus regény műfajába sorolható, és bővelkedik romantikus, horrorisztikus, véres és kéjes elemekben. Dobos, a kóbor rablólovag Gábriel arkangyaltól két arany hajszálat kapott, emiatt semmilyen ártalom nem fog rajta. De megcsömörlik ettől, túl sok ez a hatalom, hogy bármit büntetlenül megtehet. Az erdő közepére vadbőrökkel és kincsekkel berendezett cédruspalotát épít, s onnan indul rabló portyáira. Ez a vadromantikus mesevilág csap át olykor a mai horrorműfaj előképébe, s ennek révén tarthat számot a regény a mai olvasó érdeklődésére.

A belépés díjtalan

2013 október 01

Részletek

Dátum: 2013. 10. 01.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: