KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Magvető Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent
KISS NOÉMI: IKERANYA – AZ ELSŐ ÉV
,,Magzatpróza a szülésről és a születésről”

– a szerzővel Ureczky Eszter beszélget, kompozíció a könyvhöz: Ágens, magzatruha: Szilas Rita –

Mit jelent életet adni és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés folyamatát járja végig a mesterséges megtermékenyítéstől a vajúdáson át az első születésnapig. Hol az anya, hol pedig az ikerpár szemszögéből bontakoznak ki a szuggesztív történetek. A könyv egyszerre számol be a szülés élettani valóságáról és spirituális csodájáról, az anyaszült meztelenség állapotáról és a világba érkezés számtalan kalandjáról. A várakozás és a kiszolgáltatottság stációit ugyanúgy megismerhetjük belőle, mint a közös nyelv keresés keserves-gyönyörűséges pillanatait. Az én és a te mellett kozmikus-banális módon megszületik a mi. A szerző közkedvelt blogjából született szöveg felszabadító olvasmány, amely a terhesség és gyermeknevelés megannyi tabujával foglalkozik.

Kiss Noémi 1974-ben született, író, kritikus, az irodalomtudomány doktora. Az ME BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének és a Balassi Bálint Intézet Hungarológiai Tanszékének tanára.
2003-ben jelent meg esszékötete Tájgyakorlatok címmel, valamint Celan-tanulmánykötete. Első elbeszéléskötete 2006-ban látott napvilágott Trans címmel a Magvetőnél.

Ágens

Három mondat a könyvről:
“Nem az ultrahang-felvételeket Facebookon posztoló anyák személyeskedése ez, hanem megtorpanó nyíltság, letehetetlen, sokszor nyomasztó, az olvasó nőiséghez való viszonyának tükröt tartó írás.”
“Ikeranya más, személyes tétekkel játszik, s épp ettől lesz a kortárs palettán egyedülálló, egyke-könyv.”

“A profanitás különös erővel bukkan fel az anya-elbeszélő önmetaforáiban (‘bababörtön’, ‘anyagép’, ‘csecsemőgettó’), míg az ikrek többek között ‘malac’, ‘piócaszáj’, ‘ösztönmajom’ formájában követelnek helyet…”
(Részletek Ureczky Eszter “Anya volt az idegen” kritikájából, megjelent a MŰÚT augusztusi számában)
Az Ikeranya Facebook-oldala: https://www.facebook.com/ikeranya?ref=hl

http://www.kissnoemi.hu/

A belépés díjtalan.

2013 október 18

Részletek

Dátum: 2013. 10. 18.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: