KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Magyar Történelmi Társulat, a L’Harmattan Könyvkiadó és Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent
ROGERS BRUBAKER – FEISCHMIDT MARGIT – JON FOX – LIANA GRANCEA:

NACIONALISTA POLITIKA ÉS HÉTKÖZNAPI ETNICITÁS EGY ERDÉLYI VÁROSBAN című kötete

– vendégeink: Bárdi Nándor, Kovács Mária, Szász Zoltán, továbbá a szerzők –

A kötet borítója

A Magyar Történelmi Társulat, a L’Harmattan Könyvkiadóval és Nyitott Műhellyel közösen beszélgetést szervez
Rogers Brubaker, Feischmidt Margit, Jon Fox és Liana Grancea: Nacionalista politika és hétköznapi etnicitás c. könyve (Budapest: L’Harmattan, 2011) megjelenése alkalmából.
A beszélgetés felkért hozzászólói: Bárdi Nándor, Kovács Mária és Szász Zoltán.

A beszélgetés vendégei: a szerzők.

A kötet fülszövege:

Erdély két nemzet perifériáján fekszik, mégis mindkettő számára központi jelentőségű a nemzetépítés szempontjából. Az államszocialista rendszer bukása után különösen intenzívvé váltak a nacionalista küzdelmek Kolozsváron, Erdély kulturális és politikai centrumában. Az elitek nacionalista retorikája mégis csak mérsékelt társadalmi visszhangra talált. Kolozsvár lakóinak román anyanyelvű többsége és magyar ajkú kisebbsége sokszor közömbös maradt a nevükben zajló nacionalista követelésekkel szemben. Hétéves kutatás eredményeire támaszkodva ez a könyv nem csak a nemzeti politikák erõteljesen polarizált világát mutatja be, hanem azokat a módokat is, ahogyan a nemzeti mivoltot és az etnikai különbségeket a mindennapi életben megtapasztalják, értelmezik és megjelenítik. E tekintetben a könyv az etnicitás működésével kapcsolatos alapvetõ tudományos kérdéseket feszegeti: hol, mikor és hogyan válnak jelentőssé az etnikai különbségek. Rogers Brubaker és munkatársai, Feischmidt Margit, Jon Fox és Liana Grancea együtt ritkán látható perspektívákat kapcsolnak össze e könyvben: a történetit és az etnográfiait, az intézményest és az interakcionistát, a politikait és a társadalmi tapasztalatra fókuszálót. Brubakernek egy korábbi könyvében, a Csoportok nélküli etnicitásban megfogalmazott téziseit továbbfejlesztve, itt azt mutatják meg a szerzők, hogy a hétköznapi életnek, kapcsolatoknak és tapasztalatoknak milyen jelentőségük van és milyen sajátosságuk a politikához és a kultúrához képest az etnicitás és a nemzet megvalósulása és reprodukciója számára.

Rogers Brubaker a Los Angeles-i Egyetem szociológia professzora, Feischmidt Margit docens a Pécsi Tudományegyetemen és tudományos főmunkatárs a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetében, Jon Fox a Bristoli Egyetem Szociológia Tanszékének tanára, Liana Grancea szociológus, a Los Angeles-i Egyetem munkatársa.

A belépés díjtalan.

2012 március 22

Részletek

Dátum: 2012. 03. 22.
Időpont: 17:30 - 19:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: