KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Magvető Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent
KRUSOVSZKY DÉNES: A FELESLEGES PART című verseskötete

– a szerzővel Péczely Dóra, a Magvető Kiadó főszerkesztője beszélget, laudációt mond Varga Mátyás költő, zene: the beat’s witness –

,,mégis ők múlnak el hamarabb, nem a délután”

Krusovszky Dénes a fiatal költőgeneráció egyik legtehetségesebb költője, akinek immáron harmadik kötete a Magvető Kiadónál jelenik meg. A szerző előző könyve, az Elromlani milyen Artisjus Irodalmi Díjat kapott. Krusovszky Dénest azon költők közé sorolják, akinek már az első köteteiben is új versnyelv jelenik meg, és akinek líráját a visszafogottság, a pontosság és a fájdalom szépségének megragadása jellemzi. A felesleges part folytatja a megkezdett utat, a versek összetéveszthetetlen stílusban és a történetmesélés igényével repítenek egy nem is olyan távoli világba, a költészetébe.

Krusovszky Dénes 1982-ben született Debrecenben, jelenleg Budapesten él. Költő, kritikus, a Puskin Utca és az Ex Symposion folyóiratok valamint a József Attila Kör Világirodalmi Sorozatának szerkesztője. Versei, kritikái és fordításai számos irodalmi folyóiratban, hetilapban és antológiában olvashatók.
Középiskolásként 1998 és 2000 között háromszor nyert arany oklevelet a sárvári Diákírók és Diákköltők Országos versenyén. Egyetemi tanulmányait 2000-ben kezdte meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán, magyar szakon, majd 2003-tól összehasonlító irodalomtudomány, 2004-től pedig esztétika szakon is a kar hallgatója volt. 2004-ben készülő kötete anyagával az NKÖM Édes anyanyelvünk pályázatán megosztott harmadik díjat kapott. Első kötete, Az összes nevem (Széphalom Könyvműhely) 2006-ban jelent meg. 2008-ban Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjat, illetve Junior Príma díjat kapott. Második kötete, az Elromlani milyen, a 2009-es könyvhétre jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában. Krusovszky Dénes alapító tagja volt 2005 és 2009 között a Telep Csoportnak, amivel számos felolvasást tartottak, illetve külön blokkban szerepeltek a Kalligram, az Irodalmi Jelen és az Ex-Symposion folyóiratokban. A csoport a 2009-es könyvhétre megjelent Telep-antológiával fejezte be működését. Az elmúlt két évben több nemzetközi workshop-ban is részt vett, többek között 2007-ben a Crossing Places project-ben, ami egy fiatal művészek számára szervezett nemzetközi találkozó-sorozat volt (Tesszaloniki, Barcelona, Milánó és Velence állomásokkal). 2008-ban a szerbiai Trsicben egy szerb-magyar műfordító-műhely, majd ugyanebben az évben Szigligeten, a JAK által szervezett Re:verse workshop résztvevője volt, fiatal magyar és horvát költőkkel, műfordítókkal együtt. Verseiből német, olasz, spanyol, bolgár, szerb és horvát nyelvre készültek fordítások. 2009 májusában részt vett a Treci Trg nevű belgrádi nemzetközi költészeti fesztiválon. Júliustól három hónapot tölt Stuttgartban Solitude-ösztöndíjasként. 2010-ben Artisjus Irodalmi Díjat kapott Elromlani milyen című kötetéért.

Krusovszky Dénes a JAK és a Szépírók Társasága tagja.

Krusovszky Dénes honlapja.

A belépés díjtalan.

2011 december 06

Részletek

Dátum: 2011. 12. 06.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: