KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Kieselbach Galéria és Aukciósház, ill. a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent
a TAMÁS KÖNYVE című dokumentumkötet

 

– Dr. ANNA MARIA HABERMANN-nal, továbbá TÓTH ILDKÓ szerkesztővel V. BÁLINT ÉVA beszélget –

 

 

A 20. századi magyar képzőművészet értékeit gyűjtő Kieselbach Galéria és Aukciósház jó ideje olyan könyvek kiadásával is bővíti szolgáltatását, melyek a múltszázad homályából kerülnek elő vagy arra világítanak rá. Most például egy napló, melynek részleteit összeállítva, korabeli fotókkal illusztrálva, könyv született. Tamás könyve.

 

Kieselbach Tamást a Milánóban élő Tóth Ildikó kereste meg Tamás történetével, fotókkal, képeslapokkal, megrázó tartalmú levelekkel. “Az események nem másodkézből, egy beavatatlan személy tárgyilagos szűrűjén jutnak el hozzám, hanem részese lehetek a történet alakulásának, hogy körbevesz egy gazdag, szavakból, képekből, érzésekből összeálló közeg, amely magával sodor” – írja a kiadó előszavában.

 

A tartalomból: Egy titkos doboz nyílt fel. Egy név: Tamás. Egy történet. A fiú, az apa, a köztük lévő kapcsolat, az elszakadás, az elveszés. Egy kisfiú élete, vágyai, örömei, bánata az 1936 és 1944 között Olaszországba, édesapjának küldött levelezőlapokon, levélpapírokon. Szülei elváltak, ő Baján, anyai nagyanyjánál nevelkedett, édesanyja Budapestre költözött. Apja Milánó környékén dolgozott orvosként, újra nősölt, és ott, 1943-ban született olasz feleségétől Anna Maria. Tamás tudott róla, húga semmit sem Tamásról, a papa nem mesélt “előző” életéről. Nem volt ereje hozzá, nem vitte rá a lélek. De megmaradtak a kisfiú neki küldött levelei, fényképei és a gondolatai az 1944-ben, egy májusi vasárnap Auschwitzba deportált gyermek után…

 

A könyv egyik főszereplője Anna Maria Hábermann, Tamás féltestvére. Ő kommentálja a kötet lapjain közölt dokumentumokat, ő adja kezünkbe családja elveszettnek hitt múltját. Évtizedekig semmit nem tudott családja magyar életéről. Csupán a véletlen révén derült rá fény. Anna Maria sorsa jól modellezi Magyarország helyzetét: volt egy rejtett múlt, amit ki sem mondtak előtte, mégis jelentős részben ez mozgatta az életét édesapja elfojtott tragédiáján keresztül. Most, amikor egyszerre felszínre került a titok, frissen megtalált múltját próbálja átélni és megbékélni vele.

 

Tamás levelei visszatértek hazájukba, ahová ő már nem jöhetett haza. Könyve a mi 20. századunk sokáig titkolt és elfelejtett drámája. (Váczy András)

 

A belépés díjtalan.

2010 március 23

Részletek

Dátum: 2010. 03. 23.
Időpont: 16:00 - 18:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: