KÖNYVBEMUTATÓ és KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ és KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ

A Forum Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

IVO ANDRIC: JELEK AZ ÚT MENTÉN című kötete
Egyben kiállítás nyílik SZERDA ZSÓFIA fotóművész munkáiból
– Radics Viktóriával, a kötet fordítójával és Szerda Zsófiával, a kötet illusztrátorával Darida Veronika, Rajsli Emese, és Virág Gábor beszélget –

Ha ezek a kicsiny, zavaros jelek nem is mentenek meg bennünket a bolyongástól és a megpróbáltatásoktól, könnyíthetnek rajtuk, és legalább annyiban segíthetnek, hogy meggyőznek bennünket: bármi történjék velünk, nem vagyunk egyedül, nem vagyunk sem az elsők, sem az utolsók.

A Nobel-díjas Ivo Andric, “az utolsó jugoszláv író” az akkoriban osztrák-magyar okkupáció alatt álló boszniai Dolacban született 1892-ben, szegény katolikus horvát iparoscsaládban. Korán árvaságra jutott, és a Drina menti Visegradba került rokonokhoz. Életének meghatározó élménye volt ez a kisváros, ahol keveredett a keleti és a nyugati kultúra. Iskoláit itt és Szarajevóban végezte, majd irodalmat és történelmet hallgatott Zágrábban, Bécsben és Krakkóban. 1919-ben Grazban szerzett diplomát, 1924-ben ugyanitt doktorált. Már diákkorában verseket írt. Egyetemistaként részt vett a szerb nemzeti mozgalmakban, emiatt többször is bebörtönözték. 1921-től diplomáciai pályára lépett, s több országban képviselte az újonnan létrejött Jugoszláviát, akkori nevén Szerb-Horvát-Szlovén Királyságot. A második világháború idején, majd azt követően is Belgrádban élt, és az irodalomnak szentelte magát, ebben az időben születtek meg legjelentősebb regényei. Ezek közül a legismertebb és a legnépszerűbb az 1945-ben publikált Híd a Drinán, Visegrad városának négy évszázadon átívelő, különös krónikája. A mű középpontjában a folyón átívelő 11 nyílású híd áll, az egymást követő nemzedékek felnövekvésének és pusztulásának, törekvéseinek és küzdelmeinek tanúja. Az irodalmi Nobel-díjat 1961-ban kapta meg “nagy epikai ábrázoló erejéért, amellyel hazája világát és népe sorsát bemutatja”. 2014-ben az észak-boszniai Visegradon felavatták az írónak emléket állító Andricgradot (Andric város), amely Emír Kusturica filmrendező ötlete alapján készült el.


Radics Viktória, Szerda Zsófia, valamint a kötet

A belépés díjtalan.

2019 március 05

Részletek

Dátum: 2019. 03. 05.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: